21 apr 2016 17:22

Dit jaar al 200 ingetrokken .be-domeinnamen van websites die namaakgoederen verkochten

Brussel, 21 april 2016 – Een vlotte samenwerking tussen de FOD Economie en DNS Belgium zorgde ervoor dat tijdens een recente controleactie 200 .be-websites die namaakgoederen verkochten offline gehaald werden.


De FOD Economie screent in het kader van Operation In Our Sites (IOS) actief websites die namaakgoederen verkopen. Operation IOS is een samenwerking met de Douane en Europol dat zich focust op de onlineverkoop van namaakgoederen. Vorig jaar werden in totaal bijna 1000 websites offline gehaald. Het doel van deze actie is de consument te vrijwaren van fraude in e-commerce.

Voor de betrokken .be-websites klopt de FOD Economie aan bij DNS Belgium. Volgens de procedure controleert DNS Belgium in eerste instantie de gegevens van de domeinnaamhouders. Als deze niet tijdig gecorrigeerd worden door de houder, heeft DNS Belgium het recht om de domeinnaam te desactiveren. Zo konden recent 207 .be-websites offline gehaald worden waardoor de onlineconsument niet langer het risico loopt om namaak te bestellen en met deze frauduleuze praktijken in contact te komen.


Dankzij de grootschalige controle van de FOD Economie en de snelle reactie van DNS Belgium blijft .be een veilige zone voor de onlineconsument.