09 jun 2017 12:23

Een expo van het KMMA in Moskou: 'Congo Art Works. Populaire schilderkunst'

Congo Art Works. Populaire schilderkunst
Garage, Museum of Contemporary Art (Moskou)
​tot 13 augustus 2017
 
Deze expo in Garage, het museum voor hedendaagse kunst in Moskou, is een licht aangepaste versie van de tentoonstelling van het KMMA die te zien was in BOZAR in 2016-2017. Ze toont 104 schilderijen uit de collecties van het KMMA, 10 schilderijen uit privécollecties en een 20-tal stukken uit de populaire cultuur (kalebassen, beschilderde borden, toeristische voorwerpen en beeldjes).

Om de tentoonstelling aantrekkelijker te maken voor een Russisch publiek, dat minder vertrouwd is met Congo en met de Belgo-Congolese geschiedenis, werden de tentoongestelde objecten en de teksten aangepast. De commissarissen in Moskou voegden zelf ook nog een kleine tentoonstelling toe met stukken uit Tchoukotka, de meest oostelijk gelegen streek van Rusland, die in 1922 door de Sovjet-Unie gekoloniseerd werd. Qua esthetiek en onderwerpen is er een grote gelijkenis tussen de twee expo’s, al gaat het in het Russische luik van de expo over een interne kolonisatie.

Congo Art Works is de eerste reizende tentoonstelling van het KMMA die getoond wordt in een museum voor hedendaagse kunst en niet in een etnografisch museum. Volgend jaar reist de tentoonstelling in een licht gewijzigde vorm naar de Kunsthalle in Tübingen (Duitsland) en naar het Kunsthaus in Graz (Oostenrijk).

Commissarissen: Bambi Ceuppens (Culturele Antropologie & geschiedenis, dienst Cultuur & Maatschappij van het KMMA) en Sammy Baloji (kunstenaar).