26 jan 2006 14:02

Een spoorwegbrug voor Katanga

In het kader van de samenwerkingsakkoorden die België binden met de Democratische Republiek Kongo, heeft Minister van Ontwikkelingssamenwerking Armand De Decker beslist om voor een bedrag van 2.500.000€ de rehabilitatie te financieren van de Nyemba-brug, op 90 km van Kalemie te Katanga (Democratische Republiek Kongo).

In het kader van de samenwerkingsakkoorden die België binden met de Democratische Republiek Kongo, heeft Minister van Ontwikkelingssamenwerking Armand De Decker beslist om voor een bedrag van 2.500.000€ de rehabilitatie te financieren van de Nyemba-brug, op 90 km van Kalemie te Katanga (Democratische Republiek Kongo).

Een spoorwegbrug gefinancierd door België wordt gemonteerd in ateliers van de Luikse Condroz alvorens te worden opgezet te Katanga Brussel, 26 januari 2006. In het kader van de samenwerkingsakkoorden die België binden met de Democratische Republiek Kongo, heeft Minister van Ontwikkelingssamenwerking Armand De Decker beslist om voor een bedrag van 2.500.000€ de rehabilitatie te financieren van de Nyemba-brug, op 90 km van Kalemie te Katanga (Democratische Republiek Kongo). Sinds 18 december 1997, de dag waarop de brug van Nyemba werd meegesleurd door de sterke zwellingen van de Lukuga-rivier, is het spoorwegverkeer naar het Oosten van Kongo onderbroken. De spoorweg die de stad Kalemie verbond, aan de oevers van het Tanganyka-meer, met Kindu en Lubumbashi circuleert niet meer, wat de handel verhindert tussen Katanga, Kasaï, Maniema en het volledige Kongolese territorium, en de onveiligheid in de hele regio begunstigt. Het transport van basisvoedingsmiddelen gebeurt enkel nog via vliegtuig, wat uiteraard leidt tot exorbitante prijzen. De rehabilitatie van de brug van Nyemba zal het mogelijk maken om het volledige Oosten van Kongo te ontsluiten en zal een heropname van de economische activiteiten aanmoedigen, die onontbeerlijk zijn voor de ontwikkeling. Het spoorwegtransport zal gunstig zijn voor de commercialisering van de landbouwproducten, voor de verhoging van de inkomsten en voor de verbetering van de levenskwaliteit van de inwoners de volledige regio. De BTC (Belgische Technische Coöperatie) is sinds 1 september 2005 belast met de werf. Gezien de rivier sterk geërodeerd is, zijn er grote werken voorzien ter consolidatie van de oevers en ter rectificatie van de loop, bovenop de constructie van de metalen brug. De eerste etappe, de constructie van de brug, is aangevangen in België, in de Poncin ateliers, te Ocquier in de Luikse Condroz. De brug moet er worden in elkaar gezet alvorens opnieuw te worden gedemonteerd en per boot te worden getransporteerd naar Dar es Salaam en vervolgens naar Kalemie. Vervolgens is er voorzien om de brug ter plaatse, te Nyemba, in elkaar te zetten alvorens de laatste etappe aan te vangen: de werken rond de betonfundering en de definitieve rehabilitatie. Volgens de huidige voorspellingen zou de brug in september 2006 kunnen zijn opgesteld, en opnieuw leven kunnen geven aan de ontsloten regio. Op vrijdag 27 januari zal Minister Armand De Decker deelnemen aan de opstelling van de brug van Nyemba in de Poncin ateliers. De pers zal hier van harte op uitgenodigd worden. Persbijeenkomst: Vrijdag 27 januari om 14u - Poncin Ateliers, Grand'rue 76, 4560 Clavier (Ocquier) Perskaart verplicht. Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen aan erik.silance@diplobel.fed.be Perscontact: Erik Silance Woordvoerder van de Minister Gsm : +32 475 75 62 88 @ : erik.silance@diplobel.fed.be