07 jul 2022 16:24

Eerste Minister ontvangt ambassadeur Peter Van De Velde vóór zijn vertrek naar Kiev

Eerste Minister Alexander De Croo heeft onze nieuwe ambassadeur in Kiev ontmoet vóór zijn vertrek naar Oekraïne. De Belgische ambassade zal opnieuw open gaan op 11 juli.

Eind juni kondigde de federale regering aan dat de Belgische ambassade in Kiev midden juli zou heropenen. Hiermee volgt ons land een aantal andere Europese landen die de afgelopen weken hun ambassades in de Oekraïense hoofdstad heropenden.

De Belgische ambassade in Kiev opent opnieuw haar deuren op 11 juli. Ambassadeur Peter Van De Velde zal ons land ter plaatse vertegenwoordigen. Zodra het Belgische diplomatieke team dat hem zal vergezellen in Kiev aankomt, zal het personeel ter plaatse de samenwerking met de ambassadeur geleidelijk aan hervatten. 

Deze heropening werd mogelijk gemaakt dankzij een veiligheidsanalyse die Buitenlandse Zaken en Defensie de afgelopen weken gezamenlijk uitvoerden. Naar aanleiding hiervan werden de nodige maatregelen genomen om de veiligheid van de teams ter plaatse te garanderen en ervoor te zorgen dat ze in alle rust kunnen werken.

“De heropening van onze ambassade moet nauwere contacten met de Oekraïense autoriteiten mogelijk maken, met name in de context van de veiligheidssituatie en het verzoek van Oekraïne om tot de EU toe te treden. Dit vormt ook een belangrijk signaal van veerkracht en steun aan de Oekraïners. De terugkeer van onze diplomatieke teams naar Kiev is ook belangrijk met het oog op de reconstructie waarin Belgische bedrijven zeker een rol zullen spelen”, aldus Eerste Minister Alexander De Croo, die de gelegenheid had om met ambassadeur Peter Van De Velde te spreken voor zijn vertrek naar Kiev.

Zodra de Belgische ambassade in Kiev haar deuren weer heeft geopend, zal ze zich in eerste instantie toespitsen op de diplomatieke diensten en op de contacten met de Oekraïense autoriteiten. De consulaire diensten voor Belgen zullen tot nader order bij de Belgische ambassade in Polen ondergebracht blijven.