25 okt 2021 17:00

Enabel en WorldSkills ondertekenen samenwerkingsakkoord

Het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel en WorldSkills Belgium ondertekenen een samenwerkingsakkoord om de technische vaardigheden van jongeren in de partnerlanden naar een internationaal niveau te tillen.

WorldSkills is een mondiale beweging die jongeren, de bedrijfswereld, overheidsdiensten en onderwijsinstellingen samenbrengt om beroepsopleiding en technische vaardigheden te promoten. Worldskills wil jongeren inspireren en hen ertoe aanzetten te kiezen voor technische en technologische beroepen. Worldskills is aanwezig in een honderdtal landen en wordt gesteund door verschillende internationale organisaties (UNESCO, ILO, OAU, EU, OESO…). Het sluit ook partnerschappen met de industriële wereld.

Een van de toonaangevende activiteiten van Worldskills is het tweejaarlijkse wereldkampioenschap technische vaardigheden. De 45e editie in 2019 vond plaats in Kazan, Rusland. Er namen meer dan 1300 jonge professionals uit 63 landen aan deel, in 56 verschillende technische disciplines, voor een publiek van 250.000 bezoekers. De 46e editie wordt in oktober 2022 in Shanghai gehouden. Er zijn ook wedstrijden per regio. In september 2021 werd het Europees kampioenschap in Graz (Oostenrijk) gehouden, en in maart 2022 vindt het Afrikaans kampioenschap in Namibië plaats.

Enabel werkte al samen met Worldskills International en Worldskills Belgium in Palestina, Oeganda en de Democratische Republiek Congo. In Congo heeft Enabel onlangs een wedstrijd georganiseerd tijdens een job- en opleidingsbeurs, in samenwerking met de Federatie van Congolese werkgevers.

Video URL

Een delegatie van Congolese opleiders komt naar België om op 8 en 9 november deel te nemen aan de Startech’s Days in Ciney Expo, georganiseerd door WorldSkills Belgium, zodat ze een beter idee krijgen van het expertiseniveau van een technische wedstrijd. Ze werken er mee met de jury voor de Belgische wedstrijdfinales en maken kennis met de tientallen vaardigheden en beroepen die er aan de duizenden jonge bezoekers worden voorgesteld. Via coachingactiviteiten wordt ook hun mentale weerbaarheid en stressbestendigheid versterkt.

De mogelijkheden tot samenwerking met Worldskills in Burundi, Marokko en Tunesië worden momenteel onderzocht. Het akkoord dat werd ondertekend moet de samenwerking structureel formaliseren zodat voor de toekomst een duidelijk kader klaar ligt.

Algemeen directeur Jean Van Wetter van Enabel: "Het is erg belangrijk dat de jongeren in onze projecten zich internationaal kunnen meten met andere jongeren uit verschillende landen. Dat komt niet alleen hun zelfvertrouwen ten goede, maar bevordert ook de zin voor innovatie. De samenwerking met WorldSkills stelt ons in staat om onze opleidingsprojecten nog relevanter te maken."

Francis Hourant, directeur van WorldSkills Belgium, vult aan : “WorldSkills Belgium deelt de visie van de internationale beweging WorldSkills International: door vaardigheden te ontwikkelen maak je de wereld beter. WorldSkills inspireert jongeren en wedstrijden maken het mogelijk om internationale standaarden te ontwikkelen, een mondiaal platform te bouwen waarop het onderwijs en de industrie kunnen samenwerken. Het is zeer enthousiasmerend om onze ervaring ten dienste te stellen van het WorldSkills-project ‘One country, one African friend’, dat gesteund wordt door de OAU, en te kunnen samenwerken met Enabel en de spelers op het terrein.”