10 nov 2021 15:21

Enabel zoekt Marokkaanse start-ups

Brussel, 10 november 2021 | Van 15 tot 19 november organiseert Enabel workshops ondernemerschap voor de Marokkaanse diaspora in België. Dit initiatief maakt deel uit van het ondersteuningsprogramma voor Belgisch-Marokkaanse bedrijven die zich in Marokko willen vestigen. Dertig ondernemingen zullen tijdens het hele proces worden begeleid, vanaf de creatie van hun concept tot de implementatie van hun bedrijf.

Op 16 en 17 juni organiseerden het Belgische ontwikkelingsagentschap Enabel, haar Marokkaanse partners en de Confederatie van Marokkaanse Ondernemingen (CGEM) de ‘Maghrib Belgium Impulse Days’, een virtueel netwerkevenement waar de Marokkaanse diaspora in België de kans kreeg om bedrijfsleiders uit verschillende sectoren en regio's van Marokko te ontmoeten, hun succesverhalen te ontdekken en meer te weten te komen over de economische mogelijkheden in Marokko.

Om een nauwe communicatie en contact met geïnteresseerde ondernemingen te garanderen, worden zij uitgenodigd om deel te nemen aan één van de vier workshops die tussen 15 en 19 november 2021 worden georganiseerd in Antwerpen, Brussel en Luik, telkens van 18.00 tot 20.00 uur.

  • 15 en 18 november in Antwerpen (De Winkelhaak)
  • 16 november in Brussel (BeCentral)
  • 19 november in Luik (Château de Waroux)

Het initiatief maakt deel uit van de gouvernementele samenwerking tussen Marokko en België, waarbij Enabel de Marokkaanse overheid ondersteunt bij de uitvoering van haar nationale strategie voor Marokkanen die in het buitenland wonen. Het is in deze context dat Enabel nu actief op zoek is naar Belgisch-Marokkaanse start-ups die zich in Marokko willen vestigen. Dertig veelbelovende projectleiders zullen door het MBI-programma via CGEM ondersteund worden bij de oprichting van hun bedrijf.

Als ontwikkelingsagentschap werkt Enabel al jaren samen met Marokko in verschillende sectoren zoals landbouw, watervoorzieningen en rurale ontwikkeling. Sinds 2018 voert Enabel activiteiten uit met betrekking tot menselijke mobiliteit, omdat Marokko veel mensen uit derde landen aantrekt, maar ook veel van zijn eigen inwoners in het buitenland heeft wonen, waaronder een belangrijke diaspora in België.

“De diaspora is rijk aan vaardigheden, motivatie en investeringen en draagt bij tot de ontwikkeling van zowel het land van aankomst als het land van herkomst", legt Ahmed Djamai uit, projectcoördinator van Enabel in Marokko.

Enabel zal met de steun van de CGEM dertig projecten coaching, praktische training, netwerkmogelijkheden en brede ondersteuning bieden in de verschillende fasen van de oprichting en ontwikkeling van hun bedrijf. De projecten worden geselecteerd op basis van hun innovatieve en technologische potentieel en bepaalde geschiktheidscriteria.

"Door deze workshops te organiseren hoopt Enabel Marokkaanse mannen en vrouwen die in België wonen ertoe aan te zetten om aan hun start-up of project te werken en de stap te zetten om in Marokko te ondernemen", besluit Ahmed Djamai.

Video URL