11 dec 2020 08:55

Europees klimaatakkoord: Opgetogen over akkoord, nu nood aan offensieve invulling

Deze ochtend raakte de Europese Raad het eens over het verhogen van de Europese klimaatambities. De collectieve, Europese CO2-doelstelling voor 2030 wordt opgetrokken naar 55%: “Een ambitieuze klimaataanpak betekent nieuwe economische kansen voor ons land. Dit gaat over de jobs van de toekomst.”

Alexander De Croo: “Na eensgezinde Belgisch klimaatafspraken van eerder deze week, is er nu ook een ambitieus Europees klimaatakkoord. De verhoging van die klimaatambities gebeurt bovendien op een intelligente manier, met een evenwichtige verdeling tussen de lidstaten.”

Voor België waren de principes van kosten-efficiëntie en flexibiliteit van belang. Deze werden verankerd. Dat betekent onder meer dat de CO2-vermindering eerst zal gebeuren in sectoren en landen waar er nog veel marge voor verbetering is. De Europese Commissie zal bij de verdere uitwerking en rekening houden met de specifieke, nationale situaties. In het voorjaar komt er een terugkoppeling naar de Europese Raad. 

Alexander De Croo: “België schaart zich volmondig achter de aangescherpte Europese klimaatambities. Onze industrie heeft de voorbije jaren al erg veel inspanningen geleverd om de uitstoot te beperken. Het is belangrijk dat Europees beslist is daar voldoende rekening mee te houden. We vergeten hierbij de mensen achter de maatregelen niet. Energieprijzen moeten betaalbaar zijn.”

Daarnaast benadrukte Eerste Minister De Croo dat Europa een leidende rol moet spelen in het internationale klimaatdebat en de andere grote handelsblokken mee op sleeptouw moet nemen. De nieuwe klimaatambitie moet de Belgische en Europese concurrentiekracht versterken.

Alexander De Croo: “De duurzaamheidsrevolutie is ook een technologische revolutie. Een ambitieus klimaatbeleid betekent economische kansen die we als België moeten grijpen. Of het nu gaat om hernieuwbare energie, waterstoftechnologie of klimaatinnovatie. Dit is een unieke kans voor iedereen in ons land om technologisch mee voorop te lopen. Dit gaat om de jobs van de toekomst. Laten we dus niet te defensief denken.”