26 mrt 2021 14:10

Europese Raad geeft groen licht voor exportmechanisme vaccins

De Europese Raad heeft tijdens een bijeenkomst groen licht gegeven aan de Europese Commissie om verder te gaan met de uitwerking van een exportmechanisme voor vaccins. Dat moet vermijden dat bedrijven die hun afspraken niet nakomen toch vaccins naar buiten Europa exporteren.

Alexander De Croo: “Het kan niet de bedoeling zijn dat vaccinproducenten die hun afspraken met de Europese Unie niet nakomen toch verdergaan met het exporteren van vaccins buiten de Unie. Tegelijk bevestigt de Europese Raad ook het belang van wereldwijde waardeketens. Ook die moeten we zoveel mogelijk blijven beschermen, want zonder die waardeketens dreigt ook in de Europese Unie de productie van vaccins stil te vallen. Het activeren van het exportmechanisme blijft de laatste optie.”

De Europese Raad boog zich daarnaast ook over Turkije, de digitale agenda en had een gesprek met de Amerikaanse President Biden over het versterken van de transatlantische relaties en het belang van multilaterale samenwerking, onder meer op het vlak van COVID-19.

Video URL