21 aug 2014 11:49

Expo SHOCK! 1914… Wat als er morgen oorlog uitbreekt?

Op 11 september 2014 opent in de Koninklijke Bibliotheek van België de tentoonstelling ‘SHOCK! 1914… Wat als er morgen oorlog uitbreekt?’. SHOCK! 1914... reconstrueert de chaotische weken aan het begin van de Eerste Wereldoorlog. Aan de hand van officiële berichten, de geschreven pers en persoonlijke getuigenissen toont SHOCK! 1914... de invloed van de media in het begin van de vorige eeuw. De website staat sinds vandaag online.

De rol van de media

Als er vandaag oorlog uitbreekt, dan verspreidt dat nieuws zich razendsnel. Maar zonder radio, tv of internet werd het nieuws 100 jaar geleden op een heel andere manier verspreid. Affiches en kranten brachten het nieuws. Maar hoe beleefde de bevolking de eerste weken van de oorlog? En welke rol speelden de media? Aan de hand van officiële berichten, de geschreven pers en persoonlijke getuigenissen toont SHOCK! 1914... de eerste weken van de Eerste Wereldoorlog vanuit een ander perspectief. Dag na dag kan de bezoeker deze traumatische gebeurtenissen opnieuw beleven.

Koninklijke correspondentie

Het Rijksarchief in België, het CEGESOMA en de Koninklijke Bibliotheek van België reconstrueren de chaotische weken van de zomer en het najaar van 1914. De tentoonstelling mikt in de eerste plaats op jongeren en schoolgaande jeugd maar biedt ook voor kenners een unieke invalshoek op de Eerste Wereldoorlog. Naast de documenten boven vermeld, komt ook de correspondentie tussen Koning Albert I en zijn neef Wilhelm II, de keizer van Duitsland, aan bod.

100 jaar media-evolutie

Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog stuwt ook de ontluikende massamedia naar een eerste mondiaal hoogtepunt. Drie generaties later zijn de snelheid, de vorm en het aanbod van informatie geëxplodeerd. Radio, televisie, internet en sociale media hebben de oorlogsverslaggeving ingrijpend veranderd. Deze thema’s geven de tentoonstelling een eigentijdse en universele dimensie.

'Deze tentoonstelling is niet enkel het resultaat van een samenwerking tussen drie federale wetenschappelijke instellingen maar valoriseert ook de inspanningen van de voorbije drie jaar waarbij 10 Europese nationale bibliotheken en archieven meer dan 400.000 unieke documenten uit de Eerste Wereldoorlog online toegankelijk maakten in het kader van Europeana Collections 1914-1918. Een onschatbare bron aan informatie voor professionele onderzoekers, scholen of het brede publiek.'

 

Patrick Lefèvre, Algemeen directeur van de Koninklijke Bibliotheek van België

Reserveren

Deze gratis tentoonstelling opent op 11 september 2014 en loopt tot 28 februari 2015. Groepsreservaties kunnen vanaf vandaag via de website worden geboekt. De persvoorstelling vindt plaats op 10 september, uitnodigingen volgen (info@shock1914.be voor meer informatie).