06 nov 2020 12:19

Federale regering beslist breed sociaaleconomisch steunpakket

De coronacrisis is niet alleen een gezondheidscrisis. Het is ook een ernstige sociaaleconomische crisis die een grote groep mensen en bedrijven zwaar treft. De federale regering kan en wil niet blind zijn voor de vele mensen en bedrijven bij wie het water aan de lippen staat. Zij hebben vandaag hulp nodig: steun die concreet en voldoende groot is om deze tweede zware periode in minder dan een jaar tijd, door te komen.

Daarom kiest de regering er niet alleen voor om het steunpakket dat van kracht was tijdens de lockdown in het voorjaar te verlengen (tot en met het eerste kwartaal van 2021), maar kondigt ze ook een hele reeks van nieuwe maatregelen af. De kostprijs van deze steun kan gezien worden als een éénmalige uitgave, maar nog veel belangrijker: het is een investering in mensen en bedrijven die vóór de crisis zelfredzaam en economisch gezond waren, maar dat niet langer zijn omdat het noodlot heeft toegeslagen.

De federale regering focust bij de steunmaatregelen op vier grote doelstellingen:

1. Het ondersteunen van mensen die aan de slag waren, maar door de moeilijke situatie door corona nu zonder werk zitten of hun zaak hebben moeten sluiten. We willen hen zowel ondersteunen in hun inkomen als in het behoud van hun sociale rechten.

2. Het redden van gezonde bedrijven door hen zowel te ondersteunen in hun liquiditeit (cashflow) en hun solvabiliteit.

3. Het ondersteunen van mensen in armoede of met een verhoogd risico op armoede. Zij worden vaak buitensporig hard getroffen door de coronacrisis.

4. Het versterken van cruciale sectoren die door de crisis extra zwaar onder druk zijn komen te staan: in het bijzonder de zorg, het onderwijs en de land- en tuinbouw.

Brede maatregelen 

Verlenging van bestaande maatregelen 

1. Mogelijkheid om individueel uitstel van betaling van belastingen te bekomen zonder boetes en nalatigheidsinteresten.

2. Fiscale vrijstelling van subsidies die worden toegekend door steden, gemeenten en deelstaten.

3. BTW-verlaging (6%) op handgels en mondmaskers.

4. Verlenging van de gratis notariële volmachten waardoor mensen zich niet naar het notariskantoor moeten begeven.

5. Opschorting van de controles op de verblijfsvoorwaarde (namelijk, maximaal 29 dagen per jaar buiten België verblijven) bij de Inkomensgarantie voor Ouderen (IGO)

Steun aan bedrijven 

Verlenging van bestaande maatregelen 

6. Verlenging van de verhoogde investeringsaftrek van 25% tot eind-2022, waarbij KMO-vennootschappen, eenmanszaken en vrije beroepen een groter aandeel van hun investeringen kunnen aftrekken van hun belastbare winst. 

7. Verlenging van de garantieregeling voor KMO’s en de garantieregeling voor kredietverzekeringen tot 30 juni 2021. Tegelijk met deze verlenging zal de minister van Financiën in overleg met de financiële sector het bestaande moratorium voor ondernemingskredieten verlengen. 

8. Opnieuw openstellen van de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht naar alle ondernemingen. Tijdens deze periode ontvangt de werknemer in tijdelijke werkloosheid een uitkering gelijk aan 70% van zijn of haar bruto maandloon (geplafonneerd op 2.754,76 euro). Hier bovenop ontvangt de werknemer ook nog een RVA-toeslag van 5,63 euro per dag tijdelijke werkloosheid. Deze maatregel zal gelden tot 31 maart 2021 en er zal de mogelijkheid worden voorzien om deze te verlengen. 

Nieuwe maatregelen 

9. Uitvoering van het akkoord van de sociale partners waardoor de overheid deels tussenkomt in de financiering van het vakantiegeld voor tijdelijk werklozen. In de berekening van dit vakantiegeld worden de dagen tijdelijke werkloosheid immers gelijkgesteld aan gewerkte dagen. 

10. Uitbreiding van het toepassingsgebied voor de vrijstelling RSZ-werkgeversbijdrage voor het derde kwartaal van 2020 naar andere sectoren (dan de horeca en de evenementensector) die verplicht moesten sluiten. Ook de toeleveranciers van de sectoren die verplicht moeten sluiten, kunnen gebruik maken van deze maatregel indien zij een omzetverlies van minstens 65% kunnen aantonen. Er zal een plafond worden gehanteerd per onderneming voor wat betreft het totale bedrag van deze vrijstelling.

Steun aan zelfstandigen 

Verlenging van bestaande maatregelen 

11. Verlenging van het huidig dubbel crisis-overbruggingsrecht tot en met december 2020 voor alle sectoren die gesloten zijn. Voor een zelfstandige zonder gezinslast komt dit neer op 2.583,4 euro per maand. Voor een zelfstandige met gezinslast bedraagt dit 3.228,2 euro per maand. 

12. Er komt een nieuw overbruggingsrecht vanaf 1 januari 2021, dat steeds inroepbaar is bij een crisis. Er zal gewerkt worden op basis van een sterke daling van de omzet. De concrete modaliteiten zullen op korte termijn worden uitgewerkt, rekening houdend met de adviezen van het Algemeen Beheerscomité. 

13. Extra uitstel van betaling voor de vennootschapsbijdrage tot het einde van het jaar 2020. Er was al een uitstel voorzien tot 31 oktober 2020 en dit uitstel wordt nu verlengd tot 31 december 2020. 

14. Aanvullende uitkering arbeidsongeschiktheid zodat ook samenwonende zelfstandigen die ziek zijn een uitkering ontvangen die even hoog is als het overbruggingsrecht (voor alleenstaande zelfstandigen en zelfstandigen met gezinslast is dit reeds het geval). Concreet gaat het om een toeslag van meer dan 300 euro per maand 

Nieuwe maatregelen 

15. Tijdelijke verbetering van het klassiek overbruggingsrecht door het o.a. beter toegankelijk te maken voor starters en behoud van de pensioenopbouw. 

16. Afbetalingsplannen voor zelfstandigen die uitstel van betaling van sociale bijdragen hebben gekregen, met behoud van het recht op terugbetaling gezondheidszorgen en dit tot 31 december 2021.

Steun aan werknemers 

Verlenging van bestaande maatregelen 

17. Verlaging van de bedrijfsvoorheffing voor tijdelijke werkloosheid. 

18. De minister van Financiën en de minister van Economie zullen in overleg met de financiële sector het bestaande moratorium voor de hypothecaire kredieten en de consumentenkredieten verlengen. Het overleg zal ook ‘leasing’ meenemen. 

19. Tijdelijke werkloosheid wegens quarantaine van een kind. De bestaande maatregel zal worden uitgebreid naar andere situaties waarin het kind in quarantaine moet, met een attest van controle. 

20. Aanvullende uitkering arbeidsongeschiktheid om dit op hetzelfde niveau te trekken als de uitkering voor tijdelijke werkloosheid. Concreet wil dit zeggen dat indien de arbeidsongeschiktheidsuitkering lager uitvalt dan 70% van het gemiddeld bruto maandloon (geplafonneerd op 2.754,76 euro), deze aangevuld zal worden met een toeslag van 5,63 euro per dag tot aan dat bedrag. 

21. Soepele toegang tot de kunstenaarswerkloosheid. Kunstenaars die in de periode van 13 maart 2019 tot 13 maart 2020 ministens 10 artistieke prestaties of 20 arbeidsdagen kunnen aantonen, krijgen toegang tot de kunstenaarswerkloosheid. 

22. Extra budget van 13,07 miljoen euro voor consumptiecheques in de zorgsector en verlenging geldigheidsduur consumptiecheques in de zorg tot eind 2021. 

Nieuwe maatregelen 

23. Uitbetaling door de RVA van een supplement op de eindejaarspremie aan werknemers die lang tijdelijk werkloos zijn geweest. Werknemers die in 2020 minstens 52 dagen tijdelijk werkloos zijn geweest, zullen een toeslag op hun eindejaarspremie krijgen van 10 euro per extra dag tijdelijke werkloosheid (bovenop de 52 dagen). Voor wie in aanmerking komt, zal de totale toeslag steeds minimum 150 euro bedragen. 

24. Plan ondersteuning (tele)dienstverlening en telewerk bij ambtenaren. Het gaat concreet om het voorzien van stress- en burn-outcoaches, opleidingen voor leidinggevenden inzake het aansturen van personeel van op afstand, het stroomlijnen van online sollicitatiegesprekken en selectietests en het verbeteren van de digitale communicatie naar de ambtenaren. 

25. Er komt eenmalige enveloppe van 200 miljoen euro voor het ziekenhuispersoneel (werknemers en zelfstandigen). De bevoegde minister zal in overleg met de sociale partners deze maatregelen ter ondersteuning van de ziekenhuispersoneel verder uitwerken. Er zal ook overleg plaatsvinden met de deelstaten in de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid

Steun aan de meest kwetsbaren 

Verlenging van bestaande maatregelen 

26. Premie van 50 euro per maand voor mensen die recht hebben op een leefloon, inkomensgarantie voor ouderen (IGO) of een inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT). 

27. Verlenging van de bevriezing van de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen tot het eind van 2020. Dit wil zeggen dat werklozen in de periode van 1 april tot 31 december 2020 hun werkloosheidsuitkering niet zullen zien verminderen. 

28. Verderzetten van de winteropvang. 

29. Verhoogd terugbetalingspercentage (ten belope van 15%) aan de OCMW’s voor de uitbetalingen van het leefloon. 

Nieuwe maatregelen 

30. Inwerkingtreding van de Task Force Kwetsbare Groepen. Deze task force zal, in overleg met de actoren op het terrein, maatregelen uitwerken om de meest kwetsbaren te ondersteunen. Hiervoor wordt een budget van 75 miljoen euro voorzien.

Extra werknemers voor cruciale sectoren 

Verlenging van bestaande maatregelen 

31. Verhoging quotum vrijwillige overuren tot 220 uren in de zorgsector, andere cruciale sectoren en de essentiële diensten. Deze bijkomende overuren zullen fiscaal en parafiscaal worden vrijgesteld, en er is geen overloon op van toepassing. 

32. Het makkelijker maken om werknemers tijdelijk te detacheren naar een andere werkgever in de zorgsector of naar het onderwijs. 

33. Tijdelijk werklozen mogen met behoud van 75% van hun uitkering werken in de land- en tuinbouw, in de zorgsector en in het onderwijs. 

34. Toelaten dat tijdelijk werklozen opeenvolgende contracten van bepaalde duur van minstens 7 dagen sluiten bij een andere werkgever, in de zorg en in het onderwijs. 

35. Verhoging plafonds voor cumul leefloon met inkomsten uit seizoensarbeid en voor inkomsten uit arbeid van studenten met een studiebeurs. 

36. Verlenging COVID-19-schadeloosstellingsfonds voor vrijwilligers en toelating voor commerciële ziekenhuizen om vrijwilligers in te zetten. 

37. Verlenging van een pakket pensioenmaatregelen, onder meer om er voor te zorgen dat gepensioneerden die bijklussen als werknemer of zelfstandigen, hun pensioen kunnen combineren met een uitkering wegens tijdelijke werkloosheid of een overbruggingsrecht. Daarnaast wordt de pensioenopbouw van mensen in tijdelijke werkloosheid veiliggesteld, inclusief de opbouw van de tweede pijler. Ook voorkomen we dat gepensioneerden die tijdelijk opnieuw aan de slag gaan, bijvoorbeeld in de zorgsector of in het onderwijs, een deel van hun pensioen verliezen. 

38. Verdubbeling quotum seizoensarbeid ook in het jaar 2021 en tijdelijke werkloosheid voor seizoenarbeiders die in België aankomen en in quarantaine moeten.