08 mrt 2021 12:15

Federale regering verdubbelt investeringen voor zorg slachtoffers seksueel geweld

De federale regering maakt de volgende jaren extra middelen vrij voor slachtoffers van seksueel geweld. Het gaat om meer dan een verdubbeling, van 8,5 miljoen euro vorig jaar tot 17,8 miljoen euro in 2023. Het aantal Zorgcentra na Seksueel Geweld gaat van drie naar tien. Dat hebben Eerste Minister Alexander De Croo en Staatssecretaris Sarah Schlitz vandaag op deze Internationale Vrouwendag aangekondigd tijdens een bezoek aan het Zorgcentrum na Seksueel Geweld in het UZ Gent.

In het Zorgcentrum na Seksueel Geweld kunnen slachtoffers dag en nacht terecht voor verzorging, sporenonderzoek en eventueel een aangifte. Het grote voordeel is dat er multidisciplinair wordt gewerkt en slachtoffers er maar één keer hun verhaal moeten doen.

Sinds de start van de drie Zorgcentra na Seksueel Geweld in oktober 2017 meldden zich in totaal al 3.473 slachtoffers van seksueel geweld. De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers is 25 jaar, bijna drie op tien (28%) is minderjarig.

Sneller herstel, vaker klacht
Die aanpak van de Zorgcentra werpt vruchten af: slachtoffers herstellen sneller en dienen ook vaker klacht in. Daarom verdubbelt de federale regering de komende jaren het budget voor de zorgcentra en de strijd tegen seksueel geweld van 8,5 miljoen euro vorig jaar naar 17,8 miljoen euro in 2023.

Dit jaar openen er onder impuls van de federale regering nog eens drie extra zorgcentra na seksueel geweld, in Antwerpen, Charleroi en Leuven. In 2022 zullen er nog eens 4 zorgcentra bijkomen.

Alexander De Croo, Eerste Minister: “Teveel meisjes en vrouwen in ons land zijn het slachtoffer van seksueel geweld. Het is hoog tijd om seksueel geweld ernstig te nemen. Door in te zetten om meer zorgcentra staan we slachtoffers beter bij. Maar ook richting daders moet het duidelijk zijn: we tolereren dit niet langer. Daarom is ook voor justitie de strijd tegen seksueel geweld een absolute topprioriteit.”

Sarah Schlitz, Staatssecretaris voor Gelijke Kansen: “Vandaag op Vrouwendag staan we stil bij de vooruitgang van vrouwenrechten, en leggen we de vinger op de ongelijkheden die nog bestaan. Seksueel geweld behoort tot de ergste schendingen van die vrouwenrechten. De zorgcentra leveren cruciaal werk in de opvang van slachtoffers en leggen de essentiële link naar justitie. Hoe maar slachtoffers klacht indienen, hoe meer daders gestraft kunnen worden. Daarom dragen de Eerste Minister en ik vandaag uit dat dit een prioriteit is voor de regering.”

Enkele kerncijfers

  • In 2018 waren er in ons land dagelijks meer dan tien aangiftes van verkrachting en aanranding. Vermoeden is dat dat cijfer 5 keer hoger ligt, omdat weinig slachtoffers effectief naar de  politie stappen en klacht indienen. 
  • 22% van de meisjes en 11% van de jongens onderging hands-on seksueel geweld (seksueel misbruik, poging tot verkrachting en verkrachting) voor de leeftijd van 18 jaar (Sexpertstudie, 2012). 
  • Een op tien van de Belgische jongens en twee op tien van de Belgische meisjes in de leeftijdsgroep van 18-25 jaar waren sinds de leeftijd van wettelijk toestemmen (16 jaar) minstens een keer slachtoffer van hands-on seksueel geweld (EU-studie Krahé, 2015).  
  • Het aantal gevallen van huiselijk geweld dat in de gezondheidsenquête 2020 van Sciensano wordt gemeld, ligt zes keer hoger dan in 2018. Van deze slachtoffers ondervonden twee op vijf een toename van geweld tijdens de lock-down.