30 sep 2015 12:29

FOD Volksgezondheid legt oor te luister bij jongeren over gsm-gebruik

De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu en Joepie hebben in augustus een enquête uitgevoerd over het gsm-gebruik bij jongeren. Bellen tieners vaak met hun gsm, en hoe lang? Sturen ze voornamelijk sms-en en snapchats? Of zitten ze urenlang op facebook en andere sociale netwerken? De volledige resultaten verschijnen in het oktobernummer van Joepie.

De resultaten bewijzen dat het onderwerp leeft bij tieners: zowat 10.000 Joepie-lezers hebben de poll beantwoord. Jongeren geven de voorkeur aan berichtjes sturen boven bellen; 65% belt bijna nooit met zijn/haar gsm, en 61% belt liefst zo kort mogelijk. Berichtjes sturen en snapchatten zijn populair. Toch zijn er nog 21% die toegeven ‘uren’ met de gsm te bellen, terwijl slechts 25% van de lezers ook wel eens oortjes gebruikt om te bellen.

De FOD Volksgezondheid wil jongeren aanraden om hun gsm verstandig te gebruiken, omdat hun  totale blootstelling aan ‘gsm-straling’ langer zal zijn dan die van de huidige volwassenen.  Jongeren hebben immers op steeds vroegere leeftijd hun eigen gsm.

Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft radiogolven geklasseerd als ‘mogelijk kankerverwekkend’. Daarom hanteert de FOD Volksgezondheid het voorzorgsprincipe en raadt aan om de gsm verstandig te gebruiken:

• Beperk je beltijd
• Gebruik oortjes om te bellen
• Stuur berichtjes in plaats van te bellen
• Bel liefst op plaatsen met een goede ontvangst
• Koop een gsm met een lage SAT-waarde – een waarde die aangeeft hoeveel straling een gebruiker absorbeert.


Meer weten?
www.gezondheid.belgie.be/mobiele_telefoon
http://b2bacties.persgroep.be/gezondheid

Contact:
Sven Heyndrickx
Woordvoerder FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu
0473 83 64 90