29 mrt 2023 19:30

Gaïchel-Top: Belgische en Luxemburgse regering sluiten akkoorden

De twaalfde Gäichel, het Belgisch-Luxemburgse regeringsoverleg, vond op 29 maart plaats in Brussel. België en Luxemburg sloten vijf akkoorden om de samenwerking te versterken, onder meer op het vlak van gezondheid en mobiliteit.

Het Belgisch-Luxemburgse regeringsoverleg stond in het teken van de bescherming van onze burgers en de bevordering van innovatie. Eerste Minister Alexander De Croo en zijn Luxemburgse collega Xavier Bettel verwelkomende een samenwerking tussen telecombedrijven Proximus en het Luxemburgse LuxConnect voor de uitboux van nieuwe gedeconnecteerde cloud. De cloud werd ontwikkeld samen met internetgigant Google. Het gaat om een primeur voor Europa waardoor de cloud-technologie binnen de Europese Unie een grote sprong kan maken. Op basis van deze soevereine cloud zal de verdere digitalisering van onze samenleving mogelijk worden volgens de Europese veiligheids- en privacy-normen.

Vijf samenwerkingsakkoorden
Tijdens het regeringsoverleg ondertekenden een aantal Belgische ministers akkoorden met hun Luxemburgse collega’s om de Belgisch-Luxemburgse samenwerking te versterken, met name op het vlak van gezondheidszorg, digitalisering, metrologie, het openbaar ambt en informatie-uitwisseling bij radiologische incidenten.

In een gezamenlijke verklaring uitten de Belgische en Luxemburgse regeringen de intentie om samen het welzijn van de burgers in de grensregio verder te verbeteren op het vlak van gezondheid, werk, crisisbeheer en mobiliteit. Hiernaast zullen de twee regeringen zich verder inzetten voor de Europese industrie, innovatie en onderzoek en samen de mensenrechten en het multilateralisme blijven verdedigen in een snel veranderende geopolitieke context.