20 sep 2013 14:10

Henry van de Velde. Brieven van architecten

Dit jaar herdenken we de 150ste verjaardag van de geboorte van de beroemde architect Henry van de Velde (1863-1957). Bij deze gelegenheid slaan de Koninklijke Bibliotheek van België, het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven en de vzw Archives et Musée de la Littérature de handen in elkaar en organiseren ze een tentoonstelling met als titel Henry van de Velde. Brieven van architecten.

Iedereen kent Henry van de Velde wel als architect en ontwerper, maar als briefschrijver is hij veel minder bekend. Deze Antwerpenaar, schilder en vernieuwer van de decoratieve kunsten in zijn tijd, voerde zijn leven lang een intense briefwisseling met zijn vele vrienden. Op de tentoonstelling zijn voornamelijk brieven te zien die Van de Velde verzond of ontving tijdens zijn zogenaamde ‘tweede Belgische periode’, die liep van 1926 tot 1947, en vervolgens tijdens zijn laatste tien levensjaren die hij in Zwitserland doorbracht. De bezoeker zal er een ontroerende en uiterst hartelijke persoon ontdekken die erin slaagde mensen aan zich te binden. Het aantal correspondenten van Van de Velde wordt vandaag op meer dan 800 geraamd! Deze indrukwekkende activiteit toont aan welke invloed hij uitoefende op architecten van zijn tijd en hoe uitgebreid zijn netwerk was. De brieven getuigen van de grote passie van hun auteur voor de architectuur die hem zijn leven lang bezielde. In de debatten die in de wereld van de architectuur werden gevoerd nam hij een standpunt in. Hij wisselde ideeën uit met collega-architecten, meer bepaald met de stedenbouwkundige Raphaël Verwilghen, met wie hij een intense briefwisseling voerde.

De tentoonstelling vertegenwoordigt een bloemlezing van zijn briefwisseling en brengt voor het eerst brieven samen uit de drie belangrijke fondsen die de Koninklijke Bibliotheek van België en de KU Leuven bezitten, alsook documenten van de Archives et Bibliothèque d’Architecture van de ULB en het Architectuurarchief Provincie Antwerpen. De geselecteerde brieven, waarvan de meeste nooit eerder zijn tentoongesteld, bezitten een schoonheid en een wetenschappelijk belang die zowel architectuurspecialisten als archiefliefhebbers zullen beroeren. Philippe Courard, Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid: “Na de tentoonstelling in het Museum voor Kunst en Geschiedenis vindt nu het tweede luik rond het leven en werk van Henry van de Velde plaats in de Koninklijke Bibliotheek. Het werk van Van de Velde is van onschatbare waarde voor ons land en de synergie tussen beide federale instellingen die onder mijn bevoegdheid vallen toont aan dat een samenwerking een absolute meerwaarde kan creëren.”

In LIBRARIUM, de permanente ontdekkingsruimte van de Koninklijke Bibliotheek, kan de bezoeker een aantal stukken bewonderen die verband houden met de tentoonstelling alsook de werkkamer van de dichter Max Elskamp. Dit fictieve decor, bestaande uit meubelen en decoratie-elementen die Van de Velde heeft gecreëerd, omvat onder andere diens portret van de hand van Edvard Munch.

U wordt hartelijk uitgenodigd op een individueel onderhoud met de curatoren Luc Verpoest en/of Ellen Van Impe op 24 september tussen 14.00 en 17.00 uur of op 25 september tussen 09.00 en 17.00 uur. Gelieve uw aanwezigheid vóór 22 september via e-mail te bevestigen aan onze persverantwoordelijke (zie verder).

Henry van de Velde jaar


In 2013 herdenken meerdere organisaties de architect Henry van de Velde en zijn werk aan de hand van verschillende initiatieven. Zo vindt er in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis een grote retrospectieve plaats die een uitgebreid overzicht biedt van zijn biografie en verwezenlijkingen in de schilderkunst, de architectuur en de decoratieve kunsten. De tentoonstelling Henry van de Velde Passie – Functie – Schoonheid vindt plaats van 13.09.2013 tot 12.01.2014.

Een volledig overzicht van de activiteiten in het Van de Velde jaar vindt u op www.henryvandevelde2013.be.
 

Praktische informatie

Henry van de Velde. Brieven van architecten
26.09.2013 – 30.11.2013

Nocturne op 7 november 2013 in aanwezigheid van de curatoren
Gratis toegang
Gratis bezoekersgids

Openingsuren
Van maandag tot zaterdag: 09.00 > 17.00
Gesloten op zondag en op 1, 2, 11, 15 en 16 november
Nocturne op 7 november: 17.00 > 22.00

Koninklijke Bibliotheek van België
Nassaukapel
Kunstberg of Keizerslaan 2 - 1000 Brussel
+32-(0)2-519.53.11
www.kbr.be

Persverantwoordelijke
Davina Luyten
davina.luyten@kbr.be
+32-(0)2-519.55.98