03 jul 2009 23:00

Heropleving van het geweld tegen de burgers in het oosten van de DRC

Minister Michel toont zich bezorgd over de heropleving van het geweld in het oosten van de DRC en veroordeelt de aanvallen tegen de burgerbevolking.

Minister Michel toont zich bezorgd over de heropleving van het geweld in het oosten van de DRC en veroordeelt de aanvallen tegen de burgerbevolking.

Brussel, 03 juli 2009 Heropleving van het geweld tegen de burgers in het oosten van de DRC - oproep voor een Europees overleg Minister Michel toont zich bezorgd over de heropleving van het geweld in het oosten van de DRC en veroordeelt de aanvallen tegen de burgerbevolking. Na de operaties Umoja Wetu, Lightning Thunder of nog Kimya 2, van het Congolese leger, met de steun van het Oegandese en Rwandese leger, tegen de Oegandese rebellen van het Lord Resistance Army (RLA) in Haut-Uélé en tegen de FDLR (Forces démocratiques de libération du Rwanda) in de Kivus, nemen we sinds enkele weken een verontrustende heropleving van geweld tegen de burgerbevolking waar. De Minister betreurt het stijgend aantal represailles tegen de burgerbevolking, die sinds december niet alleen het leven hebben gekost aan talrijke burgers, maar ook massale volksverhuizingen op de been brengen. De verslechtering van de veiligheidssituatie beperkt voorts de mogelijkheden voor humanitaire antwoorden. De geleidelijke verslechtering van de situatie in het oosten van de DRC vereist een versterkte aandacht van de internationale gemeenschap. Hierdoor is de vraag rond de versterking van de MONUC, o.m. voor de bescherming van de burgerbevolking, opnieuw aan de orde van de dag. Minister Michel heeft zijn Zweedse ambtgenoot, wiens land op dit moment het voorzitterschap van de Europese Unie waarneemt, geschreven, opdat deze kwestie zo snel mogelijk, en bijv. in de marge van de ECOSOC komende 15 juli, ter sprake komt tijdens een overleg met de Europese ministers die actief zijn in de DRC.