17 sep 2012 18:21

Het KMMA stelt de valies van Elio Di Rupo tentoon in Rome

Vanaf 20 september 2012 staat in het Museo Pigorini te Rome de tentoonstelling (S)oggetti Migranti op het programma. Deze tentoonstelling kadert in het Europese project READ-ME en heeft als thema de relatie tussen migranten en hun persoonlijke bezittingen.

Het meest opmerkelijke object in het Belgische luik is zonder twijfel de valies waarmee de vader van Elio Di Rupo naar België kwam. Deze valies werd gemaakt door de vader van onze eerste minister toen hij in 1947 van Italië naar België migreerde. Ze bevatte alle persoonlijke bezittingen die hij meebracht naar ons land. Vandaag heeft deze valies voor Elio Di Rupo een erg grote emotionele waarde: het is het enige persoonlijke object van zijn vader dat hij bezit.


Het Europese project READ-ME (Réseau européen des Associations de Diasporas et Musées d’Ethnographie) heeft als doel het bevorderen van de samenwerking tussen etnografiemusea en diaspora. Deze tentoonstelling is een samenwerking van Museo Pigorini (Rome), Musée du Quai Branly (Parijs), Museum für Völkerkunde (Wenen) en het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (Tervuren).