23 sep 2019 17:41

Het tweede Belgische Forum rond de Sustainable Development Goals brengt 1.000 deelnemers op de been.

Brussel, 20 september 2019 - Op dinsdag 24 september vindt het tweede Belgische SDG-Forum plaats in Square, Brussel. Zowat 1.000 deelnemers zullen de temperatuur van de SDG’s meten via (inter)nationale keynotes, debat, interactieve sessies en informatiestands.

Op 25 september 2015 ondertekenden alle 193 VN-lidstaten een nieuwe agenda met  horizon 2030. Die bevat zeventien doelstellingen - de Sustainable Development Goals  of SDG’s - om onze wereld weer op het pad van duurzame ontwikkeling te brengen.

Vier jaar later maakt dit tweede SDG-Forum de balans op voor België.

Duurzaamheid gaat ‘exponentieel’

John Elkington, pionier van de wereldwijde duurzaamheidsbeweging, deelt de SDG’s  een cruciale rol toe in het volgende decennium waarin duurzaamheid een steile opgang zal (moeten) kennen.

Hij zal ook toelichten waarom hij, als vader van de triple bottom line-benadering, enige  tijd geleden ‘zijn’ drie P’s (people, planet, profit) herriep en drie R’s naar voor schuift:  responsibility, resilience en regeneration. Hij gelooft absoluut in de komst van ‘regeneratief kapitalisme’ dat hij bestempelt als een ‘green swan’; een gebeurtenis die we hoogst onwaarschijnlijk zoniet onmogelijk achten.

Een panel,bestaande uit Launy Dondo (Jeugdraad), Marc Leemans (ACV), Pieter  Timmersmans (VBO) en Nicolas Van Nuffel (Perspective 2030), zal nadien dieper  ingaan op deze keynote.

Dringen de SDG’s door?

Meer dan dertig workshops, drie speakers’ corners en rondetafels met de SDG Voices, brengen voor, tijdens en na de middagpauze een staalkaart van hoe de SDG’s hun weg vinden in Belgische bedrijven, organisaties, initiatieven,… Deze zeer uiteenlopende sessies bewijzen dat de SDG’s wel degelijk van iedereen, voor iedereen en door iedereen kunnen zijn.

En Europa?

Stefan Crets, executive director van CSR Europe, gaat tijdens de afsluitende plenaire  sessie in op het Europese perspectief. Onder andere de ‘CEO Call for a New Deal for  Europe’, de lancering in december van de ‘European Sustainable Industry Alliance 2030’ en van ‘European and international Collaborative platforms’ op sectorniveau maar cross-sectoraal, komen in deze tweede keynote aan bod.

Breedgedragen

Ook de tweede editie is een samenwerking tussen achttien organiserende partners uit diverse hoeken, waaronder FIDO, The Shift, VBO-FEB, VOKA, VVSG, Antwerp Managementschool, SPW Développement Durable Wallonie en Associations21. Voor het eerst maakten ook drie sponsors hun opwachting: ING, Janssen Pharmaceutica en Port of  Antwerp. Het diverse programma en grote opkomst toont dat samenwerking met  verschillende SDG-actoren loont. Minister van Duurzame Ontwikkeling, Marie-Christine Marghem zorgde voor de financiële ondersteuning van het SDG Forum.

Perscontact en bijkomende info

Het volledige programma van het SDG-Forum en andere informatie vindt u terug  op de officiële website.

Wenst u een interview met John Elkington? Contacteer dan Eva Geluk, Manager  Sustainable Transformation Lab van AMS op het nummer +32 477 093 516 of via e-mail: eva.geluk@ams.ac.be

Wenst u een interview met Stefan Crets, met een SDG-Voice of met één van  de organisaties die betrokken zijn bij de workshops of speakers’ corners Contacteer dan Anneleen Malesevic, communicatieverantwoordelijke FIDO  op het nummer +32 477 831 268 of via e-mail: anneleen.malesevic@fido.fed.be

Wenst u in het algemeen meer informatie over het programma, de sprekers,  de betrokken organisaties? Contacteer dan Frank Van Damme bij Commotie op het nummer +32 495 233 067 of via e-mail: frank.vandamme@commotie.be