19 jul 2016 15:47

Het voedingsetiket: goed kijken, goed eten!

Brussel, 19 juli 2016 – Ter gelegenheid van de Landbouwbeurs van Libramont lanceert de FOD Economie een brochure over de verplichte vermeldingen op voedingsetiketten. Door de informatie op de verpakkingen aandachtig te lezen, kunnen consumenten hun koopgedrag aanpassen en voedselverspilling vermijden. In 2015 werden 33 klachten geregistreerd en voerde de FOD Economie meer dan 1.200 controles op voedingsetikettering uit.


De Landbouwbeurs van Libramont 2016 gaat op vrijdag 22 juli van start. Het centrale thema is dit jaar de strijd tegen voedselverspilling. Ter gelegenheid hiervan wil de FOD Economie aan de verplichte vermeldingen op de verpakkingen van voedingsmiddelen herinneren en vraagt consumenten om die aandachtig te lezen zodat ze de juiste keuze kunnen maken en bewust kunnen consumeren.
“Iedereen kent het: we kopen een voedingsproduct, openen de verpakking, beginnen het te gebruiken ... en het overschot belandt in de vuilnisemmer om verschillende redenen: de smaak was anders dan verwacht, de inhoud te groot of de bewaartermijn overschreden. Op elke verpakking staan echter verplichte aanduidingen die heel wat nuttige informatie geven. Door ze aandachtig te lezen, kunnen consumenten voedselverspilling voorkomen. Goed kijken is goed eten!” aldus Chantal De Pauw, woordvoerster van de FOD Economie.


Wat zijn de verplichte vermeldingen?
Om tegen voedselverspilling te strijden, moet de consument vooral letten op twee aanduidingen:

  1. De datum van minimale houdbaarheid of de uiterste consumptiedatum: voor zeer bederfelijke producten wordt de uiterste consumptiedatum vermeld na de uitdrukking “te gebruiken tot ...”. Voor de andere producten wordt een houdbaarheidsdatum vermeld na de uitdrukking “ten minste houdbaar tot ...” en “ten minste houdbaar tot einde ...”.
  2. De bewaarvoorschriften en de gebruiksvoorwaarden: indien nodig wordt aangegeven hoe het product moet worden bewaard (koel, donker, droog, …) en gebruikt (na openen nog x dagen te gebruiken, …).


De andere verplichte vermeldingen geven de consument allerlei informatie over de eigenschappen van het product: de benaming van het product, de lijst met ingrediënten, de aanwezigheid van allergenen, de hoeveelheid van een ingrediënt dat op de verpakking is afgebeeld of vermeld of kenmerkend is voor het voedingsproduct, de nettohoeveelheid, de gebruiksaanduidingen, het land van oorsprong of de plaats van herkomst, het alcoholgehalte, de voedingswaardevermelding en ten slotte de naam en het adres van de verantwoordelijke voor de informatie op de verpakking.
Alle voorgaande vermeldingen moeten duidelijk zichtbaar en leesbaar op de verpakking staan met een minimumlettergrootte van 1,2 millimeter.


Controle en klachten
Sinds begin 2016 heeft de FOD Economie 17 klachten rond voedseletikettering geregistreerd, in 2015 waren er 33 klachten.
In 2015 heeft de Economische Inspectie meer dan 1.200 controles uitgevoerd. 241 inbreuken werden vastgesteld, die tot waarschuwingen en 22 pro justitia’s leiden.
De klachten en de inbreuken gaan hoofdzakelijk over foutieve vermeldingen over de samenstelling van het voedingsproduct.


Link naar de brochure
http://economie.fgov.be/nl/modules/publications/general/depliant_etiquette_alimentaire.jsp