18 okt 2023 11:33

‘Je pensioen, da’s iets om naar uit te kijken’ En een pensioen aanvragen doe je via mypension.be

Met de integratie van de pensioenaanvraag in mypension.be kun je je pensioen van A tot Z voorbereiden en opvolgen.
Een pensioen aanvragen kan snel en eenvoudig in 5 stappen.
Via een nationale communicatiecampagne motiveren we burgers om op mypension.be te gaan kijken zodra ze van hun pensioen beginnen dromen. Want met pensioen gaan, da’s iets om naar uit te kijken, toch?

Een goede voorbereiding is het halve werk

Kijk je al uit naar je pensioen? Dan kun je al beginnen met de voorbereiding van je pensioenaanvraag:

 1. Bekijk je loopbaan regelmatig in de rubriek ‘Mijn pensioenloopbaan’ op mypension.be en geef ontbrekende perioden zo snel mogelijk door.
 2. Speel met je opties. Ontdek je pensioendatum en pensioenbedrag in de rubriek ‘Mijn pensioen plannen’ en maak een aantal simulaties om na te gaan wat de impact is op je pensioen door bijvoorbeeld een andere pensioendatum in te geven.
 3. Vraag je pensioen aan! Gemakkelijk en snel in slechts 5 stappen.

In de bijlagen staat een schematisch overzicht van de pensioenaanvraag.
Ook
de tutorial en de flyer geven een helder overzicht van alle stappen.

Met deze nieuwe en geïntegreerde pensioenaanvraag zal de burger zo goed als mogelijk begeleid worden. Er werd hard gewerkt aan de gebruiksvriendelijkheid. Dat is noodzakelijk. Want de toekomstig gepensioneerde wordt geconfronteerd met een hele hem/haar nog onbekende wereld. mypension.be is hiervoor een essentieel hulpmiddel. Wat we hier aanbieden is een kompas om zonder zorgen deze stap te zetten.”
Karine Lalieux, Minister van Pensioenen

Je pensioen, da’s iets om naar uit te kijken!

Dat is de centrale boodschap van de grootschalige campagne die we vandaag lanceren.
We hebben bewust voor een positieve insteek gekozen.
Met pensioen gaan is een belangrijke mijlpaal in je leven. mypension.be geeft verduidelijking in een begrijpbare taal en helpt je om in alle veiligheid weloverwogen beslissingen te nemen. Zo zorgen we ervoor dat de overstap naar die nieuwe fase in je leven zo vlot mogelijk verloopt.

Omdat je pensioen aanvragen het sluitstuk is van een heel planningsproces dat al veel vroeger start, gaat de boodschap van de campagne verder dan louter de pensioenaanvraag. We roepen op om je pensioen op tijd - waarom niet vandaag al - te beginnen plannen. Daarvoor is er geen beter startpunt dan mypension.be.

De nationale communicatiecampagne omvat onder meer:

 • een frisse en verrassende radio- en TV-spot die de volgende weken als boodschap van algemeen nut via de publieke omroepen verspreid zal worden.
 • een socialmediacampagne met wekelijkse posts die telkens inzoomen op één van de voordelen van mypension.be.

Het campagnemateriaal stellen we ter beschikking via onze eigen kanalen, maar ook via gemeenten en OCMW’s, vakbonden en mutualiteiten. Zo kunnen pensioenprofessionals op het terrein burgers mee motiveren om de voordelen van mypension.be te ontdekken.

Niemand in de kou

Het klopt dat velen de weg al vonden naar mypension.be, maar dat betekent niet dat we geen oog hebben voor de digitale kloof. Hierbij zetten we als Pensioendienst vooral in op:

 • de ondersteuning van onze eigen pensioenconsulenten: de eerste pensioenconsulenten van de Pensioendienst hebben het Connectoo-traject van de FOD BOSA succesvol afgerond. Al onze andere pensioenconsulenten zullen het traject in de komende 2 jaar volgen. Deze vorming moet hen helpen om burgers beter te begeleiden op digitaal vlak.
 • het digitaal mandaat op mypension.be voor burgers en professionals:
  • burgers kunnen nu al toegang vragen tot het online pensioendossier van een naaste of toegang geven tot hun pensioendossier aan een persoon die ze vertrouwen om hun administratie te beheren.
  • in samenwerking met de andere instellingen van sociale zekerheid, onderzoeken we momenteel de mogelijkheid om dit mandatensysteem verder uit te breiden, zodat ook professionals op het terrein burgers – gemakkelijk en veilig – kunnen verder helpen met hun pensioenvragen.

Tot slot blijft de Pensioendienst nog altijd bereikbaar via de Pensioenlijn 1765, op afspraak in de pensioenpunten en via brief en e-mail.