02 mei 2013 19:38

Koninklijke Bibliotheek is partner van het Kunstenfestivaldesarts

Na vorig jaar dienst te hebben gedaan als repetitieruimte, is de Koninklijke Bibliotheek van België dit jaar een officiële partner geworden van het Kunstenfestivaldesarts.

Over enkele dagen ontvangt de Koninklijke Bibliotheek het werk van Mette Edvardsen, een Noorse kunstenares die zich in Brussel heeft gevestigd. ‘Time has fallen asleep in the afternoon sunshine’ is een performance die meerdere kunstenaars samenbrengt die een boek van buiten hebben geleerd en aldus elk een levend boek zijn geworden. Het principe is eenvoudig: de lezer kiest zijn ‘boek’ dat hem of haar vervolgens meevoert naar ongewone en soms ontoegankelijke plaatsen in de Koninklijke Bibliotheek en tegelijk zichzelf vertelt. Een vernieuwende manier om een verhaal te vertellen en het publiek te boeien voor een rijkdom waarvoor veel mensen vandaag geen oog hebben.

De kunstenares vond hiervoor inspiratie in het boek ‘Fahrenheit 451’ van Ray Bradbury, die een wereld beschrijft waar alle boeken zouden zijn verbrand. Deze unieke ervaring wordt voorgesteld met een ontwapenend naturel en zonder tussenkomst van een fysiek object.

Onder de boeken die worden voorgesteld, vinden we enkele grote klassiekers uit de Nederlandse, Franse en Engelse literatuur, zoals ‘Rêveries du promeneur solitaire’ van Jean-Jacques Rousseau, ‘Een dag in ’t jaar’ van Herman Gorter of ‘Short Stories’ van Oscar Wilde.

Over het Kunstenfestivaldesarts

Elk jaar in de maand mei neemt het Kunstenfestivaldesarts drie weken lang bezit van een twintigtal Brusselse culturele centra die hun deuren openstellen.

Het Kunstenfestivaldesarts is een fundamenteel tweetalig project en werkt met zowel Nederlandstalige als Franstalige instellingen. Aldus wil het de dialoog helpen bevorderen tussen de verschillende gemeenschappen die in Brussel samenleven.

Praktische informatie

Time has fallen asleep in the afternoon sunshine
Op 4, 8, 18 en 25 mei van 12.00 tot 17.00 uur
Op 7, 16, 17, 23 en 24 mei van 12.00 tot 19.00 uur
Performance om de dertig minuten in het Nederlands, Frans en Engels
€ 12 / € 10
Meer informatie en reserveren: www.kfda.be

Koninklijke Bibliotheek van België

Kunstberg of Keizerslaan 2 - 1000 Brussel
+32-(0)2-519.53.11
www.kbr.be

Contactpersoon

Davina Luyten
+32-(0)2-519.55.98
davina.luyten@kbr.be