21 dec 2012 12:32

Koninklijke Bibliotheek van België - Cultuurseizoen 2013: januari - september 2013

U krijgt al een voorproefje van het cultuurprogramma 2013 van de Koninklijke Bibliotheek van België.

TENTOONSTELLINGEN

Hiëronymus Cock – 14 maart tot 9 juni 2013

U kunt de verzamelingen van de Koninklijke Bibliotheek ook buiten haar eigen muren ontdekken. Dit geldt onder meer voor de tentoonstelling ‘Hiëronymus Cock. De renaissance in prent' in het Museum M Leuven, die daarna doorreist naar Parijs. We kennen allemaal Pieter Bruegel de Oude dankzij zijn wereldberoemde schilderijen. Minder bekend is dat het grote publiek Bruegel eigenlijk via zijn prenten heeft leren kennen. In opdracht van de Antwerpse uitgever Hiëronymus Cock maakte hij onder andere meer dan zestig tekeningen die de beste graveurs van zijn tijd nadien op koper etsten. De Koninklijke Bibliotheek van België bewaart een uitzonderlijk fonds van documenten in verband met de uitgever en zijn uitgeverij ‘In de vier winden’, die prenten publiceerde naar werk van meesters als Rafaël, Bronzino, Floris, Lombard en Heemskerck.

In samenwerking met Museum M Leuven, de Stichting Custodia – Collectie Frits Lugt in Parijs en Illuminare – Studiecentrum voor middeleeuwse kunst (KU Leuven).

Henry Van de Velde – september 2013 – december 2013

De Koninklijke Bibliotheek van België en het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven organiseren samen een tentoonstelling over Henry Van de Velde. Talrijke brieven en publicaties getuigen van de zogenaamde ‘tweede Belgische periode’ van Henry Van de Velde. De brieven bieden een soms intiem inzicht in de leefwereld van de ouder wordende architect, die de laatste tien jaar van zijn rijk gevulde leven in Zwitserland doorbracht, werkend aan zijn memoires. De kostbare documenten komen uit de collectie van de Koninklijke Bibliotheek en uit het archief van stedenbouwkundige Raphaël Verwilghen, collega en vriend van Van de Velde.

LIBRARIUM – permanente tentoonstelling

Op 20 oktober 2010 vond in de Koninklijke Bibliotheek de plechtige opening plaats van LIBRARIUM, permanente ontdekkingsruimte van boek- en schriftculturen. Vandaag is dit de enige tentoonstellingsruimte in België die het verhaal van de schriftbeschavingen vertelt aan de hand van authentieke documenten uit de rijke verzamelingen van de Bibliotheek. In januari en april worden er opnieuw bepaalde stukken vervangen en nieuwe tentoongesteld.

EVENEMENTEN

De Koninklijke Bibliotheek stelt haar erfgoed opnieuw in de kijker met activiteiten voor alle bezoekers. Door deel te nemen aan manifestaties als Museum Night Fever, Festival Passa Porta, een opendeurdag, Kunstenfestivaldesarts, literaire debatten… wordt de Bibliotheek een levendige plek waar er soms zelfs ’s nachts nog leven is.

PEDAGOGISCHE ACTIVITEITEN

Dit jaar wordt het programma uitgebreid en is er extra aandacht voor gezinsactiviteiten. Bezoekers leren hun weg vinden tussen de boeken en hun geschiedenis tijdens de zaklampentochten, leren verhalen vertellen zoals een specialist en zelfs verhalen schrijven.

MIDDAGCONCERTEN

Zoals ieder jaar sinds 1979 al stelt de Muziekafdeling voor onze bezoekers een uitstekend concertprogramma samen om hun de kans te bieden de muzikale schatten te ontdekken die de Koninklijke Bibliotheek van België bewaart. Ook in 2013 kan ze daarvoor een beroep doen op grote namen van de klassieke muziek: Roel Dieltiens, Maria Milstein en Capriola Di Gioia geven elk hun eigen interpretatie aan enkele werken uit ons muzikaal erfgoed.

ACTIVITEITENAGENDA

Januari

02.01 Vertellingen voor kinderen

Februari

12.02 Zaklampentocht door LIBRARIUM
13.02 Vertellingen voor kinderen
16.02 Schrijfatelier ‘StoepStadSchaduw’
22.02 Middagconcert Maria Milstein en Philippe Riga

Maart

02.03 Museum Night Fever
16.03 Schrijfatelier ‘Beestenbende’
22.03 Middagconcert Roel Dieltiens
30.03 Workshop ‘Lezen, gelezen: voorlezen’

April

02.04 Zaklampentocht door LIBRARIUM
03.04 Vertellingen voor kinderen
09.04 Zaklampentocht door LIBRARIUM
28.04 Opendeurdag

Mei

17.05 Middagconcert Capriola Di Gioia

Praktische inlichtingen

Koninklijke Bibliotheek van België
Keizerslaan 2 - 1000 Brussel
+32 (0)2 519 53 11
info@kbr.be
www.kbr.be

Contactpersoon voor de pers

Maria Dias Pereira
+32-(0)2.219.55.94
maria.dias.pereira@kbr.be

Openingsuren

Van maandag tot vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur
Zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur
Gesloten op zon- en feestdagen