23 apr 2012 10:29

Koninklijke Bibliotheek van België herdenkt Mercator met een tentoonstelling

‘Een koninklijke bron voor Mercator’ onthult het verband tussen het werk van Gerard Mercator en Christiaan Sgrooten

In 2012 is het precies 500 jaar geleden dat de beroemde cartograaf Gerard Mercator (1512-1594) werd geboren. De Koninklijke Bibliotheek van België herdenkt hem met de tentoonstelling ‘Een koninklijke bron voor Mercator’, die de aandacht vestigt op het verband tussen het werk van Mercator en dat van zijn collega-cartograaf Christiaan Sgrooten (ca. 1525-1603).
 

De beroemde gegraveerde Atlas van Mercator (postume editie van 1595) en de Atlas Bruxellensis (1573) die Christiaan Sgrooten in opdracht van de Spaanse koning Filips II tekende, zijn twee topstukken uit de collecties van de Koninklijke Bibliotheek. Uit een vergelijking van beide documenten blijkt duidelijk dat de twee cartografen inspiratie vonden bij elkaar.

Het zijn vaak kleine, maar veelzeggende details die ‘verraden’ welke bronnen een cartograaf heeft gebruikt. Doorheen de tentoonstelling komt u te weten hoe een zogenaamde ‘onuitgegeven’ kaart het resultaat is van een compilatie van bestaande kaarten. De kaart, resultaat van de inbreng van verschillende bronnen en van een combinatie van persoonlijke keuzes, wordt aldus een origineel document.

Zo past ook het gebruik van Sgrootens atlas, voor Mercator een ‘koninklijke bron’, volledig in dit proces van cartografische creatie. In de Nassaukapel plaatsen we enkele kaarten uit beide atlassen naast elkaar zodat u helemaal mee kunt stappen in dit proces.

Mercator in LIBRARIUM

Ook LIBRARIUM, de permanente ontdekkingsruimte over de geschiedenis van het boek en het schrift in de Koninklijke Bibliotheek, staat de komende maanden in het teken van Gerard Mercator. U kunt er heel wat originele documenten ontdekken die u inzicht geven in de verschillende stappen van de uitgave van de beroemde atlas van Mercator.

Praktische informatie

Een koninklijke bron voor Mercator
25.04.2012 – 29.07.2012

Koninklijke Bibliotheek van België - Nassaukapel en LIBRARIUM
Kunstberg of Keizerslaan 2 - 1000 Brussel

Gratis toegang

Van maandag tot zaterdag, van 9 tot 17 uur
Gesloten op zon- en feestdagen en op zaterdag in de maand juli

Praktische informatie voor journalisten

Indien u de tentoonstelling ‘Een koninklijke bron voor Mercator’ in première wilt bezoeken, kunt u contact opnemen met de persverantwoordelijke.

Koninklijke Bibliotheek van België
Kunstberg - 1000 Brussel
+32-(0)2-519.53.11
www.kbr.be

Contactpersoon KBR:
Sara Lammens
+32-(0)2-519.53.98 - sara.Lammens@kbr.be