17 apr 2013 11:28

Koninklijke Bibliotheek van België stelt haar deuren open op zondag 28 april

Opendeurdag in het teken van ‘Hemels of hels?’
28.04.2013 – 10:00 ˃ 17:00
Op zondag 28 april 2013 stelt de Koninklijke Bibliotheek van België haar deuren open voor het grote publiek. Tijdens de opendeurdag, die dit jaar als thema ‘Hemels of hels?’ heeft, kunnen bezoekers een exclusief kijkje achter de schermen nemen en plaatsen ontdekken die anders niet toegankelijk zijn voor het publiek. U kunt kennismaken met de rijke collecties van de nationale en wetenschappelijke bibliotheek van België. Bovendien staan er tal van randactiviteiten op het programma.

Alle afdelingen van de Koninklijke Bibliotheek stellen ‘helse’ of ‘hemelse’ documenten uit hun verzamelingen tentoon. Bezoekers kunnen een rondleiding volgen of een vrij bezoek brengen aan de afdelingen aan de hand van een wandelgids.

Daarnaast stelt ook LIBRARIUM zijn deuren open. Deze permanente ontdekkingsruimte vertelt op een interactieve manier de geschiedenis van het boek en het schrift aan de hand van unieke stukken uit de collecties van de Koninklijke Bibliotheek. Voor de gelegenheid worden er documenten tentoongesteld rond het thema van de opendeurdag.

Niet te missen

Door een gevarieerd progamma met rondleidingen, creatieve workshops, animaties… biedt een bezoek aan de opendeurdag voor ieder wat wils. Deze drie activiteiten mag u zeker niet missen.

Brunch met exclusieve rondleiding in de boekentoren

Wie benieuwd is naar een kijkje achter de schermen, kan zich inschrijven voor de rondleiding ‘Van de hel naar de hemel in 17 verdiepingen’. In kleine groepjes gaan de deelnemers onder begeleiding van een gids op stap in de boekentoren. Voorafgaand aan de rondleiding is er een brunch.

Theater: ‘De gehoornde man’

‘De gehoornde man’ neemt de toeschouwers mee in een wereld van poëtische rituelen waarbij de grens tussen fantasie en werkelijkheid zeer dun wordt. ‘De gehoornde man’, gespeeld door theatermaker Kurt Demey, toont dat suggestie en non-verbale communicatie sterker zijn dan we denken. Daarbij gebruikt hij technieken uit de wereld van illusie en mentalisme.

Vertelcarrousel

De Koninklijke Bibliotheek verwelkomt al langer families met een boeiend programma op maat van kinderen. Tijdens de opendeurdag kunnen de allerkleinsten komen luisteren naar verhalen die passen in het thema ‘Hemels of hels?’.<

Verder op het programma:

  • doorlopend rondleidingen in de verschillende afdelingen (Handschriften, Oude en kostbare drukwerken, Muziek, Kranten en Hedendaagse media, Kaarten en plannen, Prenten, Munten en penningen, Chalcografie, Hedendaagse drukwerken), in LIBRARIUM en in het Paleis van Karel van Lotharingen
  • Dilemmasofa ‘Hemels of hels?’
  • Workshop linogravure
  • Doorlopend stomme kortfilm
  • Prijsuitreiking van de wedstrijd ‘Ceci n’est pas un livre'

Het volledige programma is beschikbaar op www.kbr.be.

Praktische informatie

Opendeurdag ‘Hemels of hels?’
Zondag 28.04.2013 – 10:00 ˃ 17:00

Koninklijke Bibliotheek van België
Kunstberg of Keizerslaan 2 – 1000 Brussel
+32-(0)2-519.53.11
www.kbr.be

Contactpersoon

Davina Luyten
+32-(0)2-519.55.98
davina.luyten@kbr.be