13 nov 2012 18:29

Koninklijke Bibliotheek werkt mee aan grote tentoonstelling over Verlaine tijdens ‘Mons 2015’

‘Verlaine, cel nr. 2. Dichterlijke onrust’ van maart tot mei 2015 in Bergen

In 2015 organiseren de Stichting Mons 2015, de Koninklijke Bibliotheek van België en de stad Bergen een grote tentoonstelling over de Franse dichter Paul Verlaine. De expo ‘Verlaine, cel nr. 2. Dichterlijke onrust’ kadert in de aanstelling van Bergen als Culturele Hoofdstad in 2015 en zal een nieuw licht werpen op de soms misprezen dichter die tijdens een sleutelmoment in zijn leven in Bergen verbleef.

Eerherstel

De tentoonstelling is gericht op het verblijf van Verlaine in de gevangenis in Bergen – het gevolg van een uit de hand gelopen ruzie met Arthur Rimbaud – waar hij enkele van zijn meesterwerken schreef. Ook Verlaines relaties met de toenmalige artistieke en literaire wereld en een reeks lezingen die hij in 1893 in België hield komen aan bod.

Hoewel Verlaine een groot dichter is en vele andere schrijvers heeft geïnspireerd, is zijn werk door de jaren in de vergeethoek geraakt en zelfs minachtend bekeken door literaire critici. De tentoonstelling ‘Verlaine, cel nr. 2’ probeert zijn imago te herstellen door het grote publiek te laten kennismaken met zijn verrassende werken en met de sleutelfiguren in zijn leven.

Documenten uit de Koninklijke Bibliotheek

In totaal zullen de bezoekers ongeveer 150 weinig bekende of nooit eerder vertoonde documenten kunnen ontdekken. Het gaat onder meer om brieven die Verlaine schreef in de gevangenis, originele foto’s, maar ook tekeningen, schilderijen en oude prenten. Ook de overheidsdocumenten over de rechtszaak van Verlaine, die worden bewaard in de Koninklijke Bibliotheek, worden tentoongesteld.

Verlaine, cel nr.2. Dichterlijke onrust
maart – mei 2015
Anciens abattoirs, Place de la Grande Pêcherie, 7000 Bergen

Commissaris: Dr. Bernard Bousmanne, afdelingshoofd van de Handschriftenafdeling van de Koninklijke Bibliotheek van België

Praktische informatie

Koninklijke Bibliotheek van België
Kunstberg of Keizerslaan 2 - 1000 Brussel
+32-(0)2-519.53.11
info@kbr.be
www.kbr.be

Contactpersoon voor de pers
Sara Lammens
+32-(0)2-519.53.98
sara.lammens@kbr.be