13 mei 2005 02:00

Lancering sensibiliseringscampagne rond de Millenniumontwikkelingsdoelstellingen

Op woensdag 18 mei 2005 lanceert de Minister van Ontwikkelingssamenwerking, Armand De Decker, samen met HKH Prinses Mathilde een groots opgezette sensibiliseringscampagne rond de Millenniumontwikkelingsdoelstellingen.

Op woensdag 18 mei 2005 lanceert de Minister van Ontwikkelingssamenwerking, Armand De Decker, samen met HKH Prinses Mathilde een groots opgezette sensibiliseringscampagne rond de Millenniumontwikkelingsdoelstellingen.

Brussel, 13 mei 2005 Op woensdag 18 mei 2005 lanceert de Minister van Ontwikkelingssamenwerking, Armand De Decker, samen met HKH Prinses Mathilde een groots opgezette sensibiliseringscampagne rond de Millenniumontwikkelingsdoelstellingen. De Millenniumontwikkelingsdoelstellingen zijn de belangrijkste pijler van het ontwikkelingsbeleid. Meer dan 3 miljard mensen leven met minder dan $ 2 per dag, in omstandigheden die onze tijd onwaardig zijn. Om dit te bestrijden, hebben 187 staatshoofden en regeringsleiders, in 2000 te New York samengekomen voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, een gezamenlijke verklaring opgesteld. Ze hebben zich ertoe geëngageerd om, door middel van acht duidelijke, precieze en meetbare doelstellingen, de armoede in de wereld te halveren tegen het jaar 2015. Met 1200 miljoen per jaar voor de openbare ontwikkelingshulp, is België een belangrijke actor in de strijd tegen armoede. Maar deze strijd kan enkel gestreden worden met de steun van de burgers. Daarom moet sensibilisering van de bevolking een essentieel aspect zijn van het beleid inzake ontwikkelingssamenwerking. Met als thema «De brug van de solidariteit, een toekomst bouwen voor allen» zal deze mobiele tentoonstelling een ronde van België afleggen om de hele bevolking de ambitieuze maar daarom niet minder realiseerbare uitdagingen van de Millenniumontwikkelingsdoelstellingen te leren kennen. Naast de stand zal een brug die symbolisch Noord en Zuid verbindt worden gebouwd door een zestigtal kinderen. HKH Prinses Mathilde, Minister Armand De Decker en mevrouw Eveline Herfkens, coördinatrice van de Campagne rond de Millenniumontwikkelingsdoelstellingen van de VN, zullen de laatste stukken van deze brugplaatsen, en zullen op die manier België officieel engageren in deze grootse sensibiliseringscampagne in de strijd tegen armoede. De lancering van deze campagne past in het kader van de «Europese conferentie voor sensibilisering voor mondiale solidariteit tussen Noord en Zuid», die van 19 tot 20 mei gehouden wordt te Brussel. Perskaart verplicht. Programma: 13u30 : afspraak pers Koninklijk Park, ingang Wetstraat tegenover het Parlement. 14u00 : onthaal van HKH Prinses Mathilde door Minister Armand De Decker 14u10 : Toespraak van de Minister en van Eveline Herfkens (VN) 14u20 : Opbouw van de brug en bezoek van de tentoonstelling. 14u45 : Fair-trade drink en mogelijkheid tot interviews. Contactpersonen voor de pers: Erik Silance Woordvoerder van de Minister Gsm: 0475/756 288 @: erik.silance@diplobel.fed.be Alexandra Mathelot Persattachée van de Minister GSM: 0472 50 47 13 @:alexandra.mathelot@diplobel.fed.be