15 dec 2006 10:37

Minister Armand De Decker roept de Belgische privé-sector op om te investeren in de DR Kongo

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Armand De Decker is van mening dat de voorwaarden om Kongo opnieuw economisch aantrekkelijk te maken zich geleidelijk aan gaan instellen in de loop van de eerstvolgende jaren.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Armand De Decker is van mening dat de voorwaarden om Kongo opnieuw economisch aantrekkelijk te maken zich geleidelijk aan gaan instellen in de loop van de eerstvolgende jaren.

Minister Armand De Decker roept de Belgische privé-sector op om te investeren in de Democratische Republiek Kongo Brussel, 14 december 2006 Minister van Ontwikkelingssamenwerking Armand De Decker is van mening dat de voorwaarden om Kongo opnieuw economisch aantrekkelijk te maken zich geleidelijk aan gaan instellen in de loop van de eerstvolgende jaren. Minister De Decker is zeer optimistisch teruggekeerd uit de Democratische Republiek Kongo waar hij deelnam aan de eedaflegging van President Kabila, na afloop van het transitieproces dat heeft geleid tot het houden van democratische verkiezingen. Ter gelegenheid van de diner-dialoog België-Kongo georganiseerd door de vereniging SOS-Villages d'Enfants heeft Minister De Decker het belang herhaald van de relatie tussen België en de DRK en de wederzijdse voordelen die de twee landen hieruit kunnen halen. De Minister heeft de inspanningen herhaald van de regeringen Verhofstadt om “de internationale gemeenschap te mobiliseren, de Verenigde Naties, de Europese Unie als eerste, rond de zaak van een Kongo in oorlog dat we een Kongo willen zien worden in vrede met zichzelf en met Afrika, een Kongo op weg naar de democratie, de sociale rechtvaardigheid en de economische groei”. Voor Minister De Decker zijn drie actoren in een gecoördineerde actie noodzakelijk, om een duurzame ontwikkeling mogelijk te maken: het begunstigde land van de hulp, de kapitaalverschaffers, maar eveneens de privé-sector. De hoge vlucht van de economische groei hangt namelijk niet alleen af van de officiële ontwikkelingshulp, maar ook van privé-investeringen, die werk creëren en dus nationale rijkdom. Minister De Decker heeft reeds een eerste investeerdersconferentie georganiseerd in Centraal-Afrika waaraan de Federatie van Congolese Ondernemingen en de Belgisch-Kongolese Kamer van Koophandel zeer actief hebben deelgenomen. De Minister heeft zijn plan geuit om deze oefening te herhalen, maar in Kinshasa deze keer, en heeft zijn toespraak afgesloten met de woorden “Kongo is het toekomstige Brazilië van Afrika, zeggen we bij onszelf”. De volledige tekst van de toespraak van 13 december is beschikbaar op de site www.armanddedecker.be Perscontact : Erik Silance Woordvoerder van de Minister Gsm : 0475/756 288 @ : erik.silance@diplobel.fed.be