23 mrt 2007 13:21

Minister De Gucht bezorgd over de ontwikkelingen in Kinshasa

Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht is sterk begaan met de schietpartijen die vandaag rond het middaguur zijn uitgebroken in Kinshasa.

Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht is sterk begaan met de schietpartijen die vandaag rond het middaguur zijn uitgebroken in Kinshasa.

Minister De Gucht bezorgd over de ontwikkelingen in Kinshasa Brussel, 22 maart 2007 Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht is sterk begaan met de schietpartijen die vandaag rond het middaguur zijn uitgebroken in Kinshasa. De situatie wordt op de voet gevolgd. De Belgen in Kinshasa zijn opgeroepen om zich niet te verplaatsen zolang de toestand niet kalmeert. In Kinshasa is de ambassade via de radio van de ambassade en via de telefoon in contact met de Belgische gemeenschap. In Brussel werd een call center geopend voor vragen betreffende de toestand van de Belgen in Congo. Het nummer van deze centrale is: 02.501.40.01 (tot nader order dag en nacht geopend). Op diplomatiek vlak heeft de Belgische delegatie bij de Verenigde Naties, op instructie van Minister De Gucht, onmiddellijk de situatie in Congo op de agenda van de Veiligheidsraad geplaatst. Een Verklaring werd unaniem aangenomen waarbij de Veiligheidsraad zijn ernstige bezorgdheid uitspreekt over de schietpartijen in het centrum van Kinshasa. De Veiligheidsraad heeft opgeroepen tot een onmiddellijke staking van het geweld en pleit voor een vreedzame oplossing. Bijzondere aandacht ging naar het lot van de burgerbevolking inclusief dat van de kinderen. MONUC, de in Congo aanwezige VN-vredesmacht, werd opgeroepen om de toestand te bedaren. Voorts moedigde de Veiligheidsraad MONUC aan de veiligheidssituatie aan te pakken met het oog op het vrijwaren van het lopende politieke proces. "De verklaring van de Veiligheidsraad is er op Belgisch initiatief gekomen. Wij hebben gewezen op het lot van de burgerbevolking en op de kinderen die vastzitten in de Belgische school. Belangrijk is dat MONUC nu door de Veiligheidsraad op deze situatie is attent gemaakt," aldus Minister de Gucht. "Onze Ambassadeur in New York is in rechtstreeks contact met het hoofd van het departement Peacekeepingoperaties, de Heer Guehuénno. MONUC is zich bewust van de humanitaire situatie in de Belgische school", aldus nog de minister die de oproep tot een onmiddellijke staking van het geweld en de noodzaak aan een politieke oplossing ten volle onderschrijft.