22 aug 2006 17:31

Minister De Gucht bijzonder ongerust door de verslechtering van het politiek klimaat in de DRCongo

De Minister van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht, is bijzonder verontrust door de verslechtering van het politiek klimaat in de DRCongo en voornamelijk te Kinshasa.

De Minister van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht, is bijzonder verontrust door de verslechtering van het politiek klimaat in de DRCongo en voornamelijk te Kinshasa.

Brussel, 22/08/2006. De Minister van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht, is bijzonder verontrust door de verslechtering van het politiek klimaat in de DRCongo en voornamelijk te Kinshasa. Het machtsvertoon van maandagavond te Kinshasa rondom de residentie van Vice-President Bemba, waarbij de leden van het CIAT - waaronder de Belgische Ambassadeur - die bijeengekomen waren om er te werken meerdere uren vast zaten, is onaanvaardbaar. Eerste Minister Verhofstadt en Minister De Gucht hebben gisterenavond zowel met President Kabila als met Vice-President Bemba contact gehad. Ze deden daarbij beroep op de verantwoordelijkheidszin van beide kandidaten in het vooruitzicht van de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Ze maanden hen aan tot kalmte en verzochten hen provocaties uit de weg te gaan. De Minister veroordeelt het voortzetten van de gevechten vandaag in het centrum van Kinshasa. "De kandidaten voor de presidentsverkiezingen hebben de plicht de enorme verwachtingen van de Congolese bevolking in een democratisch verkiezingsproces niet te verloochenen. Ze moeten dus absoluut verzaken aan elke vorm van geweld.", aldus Minister De Gucht. Tenslotte verwelkomt Minister De Gucht de gezamenlijke tussenkomst van de MONUC en EUFOR sedert maandagavond.