17 jan 2007 11:43

Minister De Gucht : onderhoud met President Fatmir Sejdiu van Kosovo

Naar aanleiding van zijn bezoek aan Brussel had de President van Kosovo Fatmir Sejdiu een onderhoud met Minister van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht.

Naar aanleiding van zijn bezoek aan Brussel had de President van Kosovo Fatmir Sejdiu een onderhoud met Minister van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht.

Minister De Gucht : onderhoud met President Fatmir Sejdiu van Kosovo Brussel, 16/01/2007. Naar aanleiding van zijn bezoek aan Brussel had de President van Kosovo Fatmir Sejdiu een onderhoud met Minister van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht. Tegen de achtergrond van de bekendmaking van het plan Ahtisaari begin februari, het lidmaatschap van België als niet-permanent lid van de VN Veiligheidsraad en de toekomstige besprekingen tussen de EU ministers van Buitenlandse Zaken werden de volgende punten besproken: het eindstatuut voor Kosovo, de waarborgen voor de Servische minderheid evenals de toekomstige aanwezigheid van de internationale gemeenschap in Kosovo. Tijdens dit onderhoud benadrukte Minister De Gucht het belang van een geleidelijke overdracht van de bevoegdheden naar de Kosovaarse autoriteiten, het belang van de uitvoering van de standaarden (meer bepaald de waarborgen voor de minderheden) evenals het belang van het toekomstige statuut van Kosovo voor de stabiliteit in de regio. Hij riep zijn gesprekspartner op zich constructief en verantwoordelijk op te stellen. President Fatmir Sejdiu van zijn kant hoopt dat het Ahtisaari plan snel duidelijkheid zal brengen over het eindstatuut voor Kosovo met als einddoel de onafhankelijkheid. Het bekomen van autonome bevoegdheden voor de Kosovaarse autoriteiten is cruciaal voor de locale publieke opinie en is volgens hem de enige manier om werk te maken van het uitvoeren van de standaarden en de stabiliteit in de regio. Kosovo verwelkomt bovendien een internationale civiele aanwezigheid en van de NAVO na de erkenning van de onafhankelijkheid.