14 mrt 2008 22:00

Minister De Gucht ontmoet Francis Deng van de VN

Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht heeft vandaag M. Francis DENG ontvangen. M. Francis DENG is speciale Vertegenwoordiger van de Secretaris- generaal inzake preventie van volkerenmoord en massa-gruweldaden.

Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht heeft vandaag M. Francis DENG ontvangen. M. Francis DENG is speciale Vertegenwoordiger van de Secretaris- generaal inzake preventie van volkerenmoord en massa-gruweldaden.

Karel De Gucht steunt de inspanningen van de speciale Vertegenwoordiger van de Secretaris-generaal voor de preventie van volkerenmoorden. Brussel, 14 Maart 2008 Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht heeft vandaag M. Francis DENG ontvangen. M. Francis DENG is speciale Vertegenwoordiger van de Secretaris- generaal inzake preventie van volkerenmoord en massa-gruweldaden. M. DENG is sinds april 2007 de speciale Vertegenwoordiger van de Secretaris- generaal van de Verenigde Naties inzake preventie van volkerenmoord. Zijn mandaat werd onlangs versterkt: voortaan heeft hij de rang van adjunct Secretaris-generaal, bezet hij een voltijdse functie en bestrijkt zijn mandaat ook de massa gruweldaden. De Secretaris-generaal heeft trouwens beslist om Ed Luck, een speciale raadgever "verantwoordelijkheid tot bescherming", ten dienste van M. Deng te stellen. Binnen de aanslepende discussies over "het recht of de plicht van humanitair ingrijpen", heeft België zich actief ingespannen om het concept van de "verantwoordelijkheid tot bescherming" internationaal te doen aanvaarden. Met de hulp van België hebben de Verenigde Naties op de Wereldtop van 2005 eindelijk erkend dat de internationale gemeenschap de verantwoordelijkheid heeft om alle beschikbare middelen te gebruiken om volkeren tegen volkerenmoord, ethnische zuivering, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid te beschermen wanneer een overheid weigert of niet in staat is om het zelf te doen. De klemtoon lag op de preventie, bijstand en aanmoedigende maatregelen. Het gebruik van geweld werd als laatste redmiddel beschouwd. "België onderschrijft volledig uw mandaat dat complex en delicaat is. Terwijl wij in onze ambitie geslaagd zijn om de verantwoordelijkheid tot bescherming op het internationale voorplan te brengen, moeten we realistisch en pragmatisch zijn indien we willen slagen in zijn uitvoering op het terrein. Ons land is van plan hiertoe bij te dragen" aldus de Minister. België draagt € 140.000 bij tot het "Global center for Responsibility to protect" van de Universiteit van New York die samenwerkt met M. Deng. In het kader van het etnisch karakter van de gewelddadige incidenten die zich in het land voordeden, heeft Minister De Gucht bij de start van de interne crisis in Kenia M. Deng aangemoedigd om zich actief hiermee bezig te houden