26 mrt 2007 15:09

Minister De Gucht over de normalisering van de situatie in Kinshasa

Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht heeft zijn tevredenheid uitgesproken met de normalisering van de toestand in Kinshasa.

Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht heeft zijn tevredenheid uitgesproken met de normalisering van de toestand in Kinshasa.

Minister De Gucht over de normalisering van de situatie in Kinshasa Brussel, 25 maart 2007 Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht heeft zijn tevredenheid uitgesproken met de normalisering van de toestand in Kinshasa. "Na twee dagen ongeregeldheden stel ik vast dat het leven in Kinshasa zijn normale gang herneemt", aldus minister De Gucht. "In het bijzonder ben ik tevreden dat de veiligheidssituatie voldoende onder controle was zodat de mensen de Belgische school hebben kunnen verlaten. Na twee nachten werd het meer dan tijd dat ouders en kinderen opnieuw verenigd zijn. Mijn bijzondere dank gaat uit naar de vredesmacht MONUC voor het beschermen en het bevoorraden van de school. Ook de directie, de leerkrachten, de ouders en de studenten in de school hebben op voortreffelijke wijze bijgedragen tot de goede afloop." Minister De Gucht betreurt de slachtoffers die de laatste dagen gevallen zijn: "Mijn aandacht gaat uit naar de families die slachtoffers te betreuren hebben. Eens te meer wordt hiermee de zinloosheid van geweld duidelijk." Minister De Gucht trekt volgende les: "De gebeurtenissen van de afgelopen dagen illustreren de kwetsbaarheid van de jonge Congolese democratie. Het gebruik van geweld kan echter nooit een oplossing zijn." Naar de internationale gemeenschap toe zei de minister: "Congo mag niet aan zijn lot worden overgelaten. Politieke stabiliteit en democratische legitimiteit zijn absolute voorwaarden om nieuwe investeringen mogelijk te maken en het staatsapparaat opnieuw te doen functioneren. Het komt aan de internationale gemeenschap toe hieraan bij te dragen in nauw overleg en in partnerschap met al de democratisch gekozen krachten in Congo."