23 mei 2009 00:00

Minister De Gucht over het opvangen van gevangenen uit Guantanamo

Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht reageert verbaasd op de commentaren op zijn uitspraken over het opvangen van personen die momenteel nog vastgehouden worden in Guantanamo.

Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht reageert verbaasd op de commentaren op zijn uitspraken over het opvangen van personen die momenteel nog vastgehouden worden in Guantanamo.

Brussel, 22 mei 2009 Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht reageert verbaasd op de commentaren op zijn uitspraken over het opvangen van personen die momenteel nog vastgehouden worden in Guantanamo. "Wij hebben er steeds voor gepleit dat de gevangenis van Guantanamo dicht zou gaan omdat ze een aanfluiting vormt van onze principes inzake de mensenrechten. Dat houdt ook in dat we bereid moeten zijn om mee te zoeken naar een oplossing en onze verantwoordelijkheid moeten opnemen", stelt minister De Gucht. "Het zou gaan om mensen die momenteel in Guantanamo vastgehouden worden maar waarvan blijkt, op basis van hun dossier, dat ze vrijgelaten moeten worden maar die niet gerepatrieerd kunnen worden naar hun eigen land omdat ze daar gemarteld en misschien zelfs gedood dreigen te worden. Voor wat Belgie betreft zou het in elk geval maar gaan over de opvang van slechts een paar van dergelijke personen. Het is ook duidelijk dat dat alleen in een Europees kader kan gebeuren en met inachtname van onze voorwaarden en veiligheidsvereisten. De uiteindelijke beslissing om dergelijke mensen op te nemen is uiteraard een beslissing van elk land voor zich en kan alleen gebeuren na het grondig bestuderen van een duidelijk dossier. Wat ik gezegd heb, ligt in lijn van de discussies daarover op de Europese Raad en in het Europees Parlement, en het strookt perfect met de verklaringen die ik daar eerder over afgelegd heb en de afspraken binnen de regering. Als er zo`n vraag komt, moeten wij bereid zijn dat met een positief oog te bekijken."