01 sep 2004 02:00

Minister De Gucht veroordeelt de bomaanslagen en de gijzeling in Rusland

Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht veroordeelt de vreselijke aanslagen van de afgelopen dagen die de Russische Federatie getroffen hebben.

Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht veroordeelt de vreselijke aanslagen van de afgelopen dagen die de Russische Federatie getroffen hebben.

Brussel 1 september 2004 Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht veroordeelt de vreselijke aanslagen van de afgelopen dagen die de Russische Federatie getroffen hebben. Het gaat daarbij om de bomaanslag van gisteravond in de metro van Moskou en om de twee passagiersvliegtuigen die vorige week, volgens de Russische autoriteiten, eveneens door terroristische aanslagen werden neergehaald. Minister De Gucht toont zijn diepste medeleven met de families van de slachtoffers en met de Russische regering. «Het tegen burgers gerichte terrorisme wordt meer en meer een middel voor extremistische organisaties om hun eisen kracht bij te zetten. Dit is volstrekt onaanvaardbaar en mag op geen enkele manier genade vinden», aldus de Minister. De Minister is tevens ten zeerste begaan met het lot van de schoolkinderen en hun ouders die in Noord-Ossetië (Russische Federatie) gegijzeld worden. «Dreigen met het ombrengen van schoolkinderen voor het bereiken van politieke doeleinden is uiterst verwerpelijk. Ik roep de gijzelaars dan ook op om de gegijzelden onverwijld vrij te laten. Indien dit niet het geval is en nieuwe, meest onschuldige slachtoffers zouden vallen, zal de veroordeling van de internationale gemeenschap zeer scherp zijn», aldus een verontwaardigde Minister De Gucht.