04 jun 2009 22:00

Minister De Gucht verwelkomt de toespraak van President Obama

Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht verwelkomt de belangrijke toespraak van de Amerikaanse president vandaag in Caïro.

Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht verwelkomt de belangrijke toespraak van de Amerikaanse president vandaag in Caïro.

Brussel, 4 juni 2009 Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht verwelkomt de belangrijke toespraak van de Amerikaanse president vandaag in Caïro. "President Obama bouwt bruggen naar de Arabische en Moslim gemeenschappen over de hele wereld, na moeilijk jaren sinds 9/11. Ik verwelkom zijn aandacht voor wat ons als internationale gemeenschap bindt zonder daarom te verbergen waarin we verschillen of wat bron is van spanningen. De ondubbelzinnige bevestiging van universele waarden als het verbod op marteling en democratie, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van religie en komt op een cruciaal moment. Extremisten in zowel de Moslimwereld als in het westen pogen immers die waarden te ondergraven," aldus de Minister. Karel De Gucht vindt het feit dat president Obama zich persoonlijk wil engageren voor een dialoog over vrede in het Midden Oosten heel belangrijk. De Minister steunt ten volle de oproep tot de Palestijnen een einde te maken aan het geweld en tot de Israëli's om te stoppen met het bouwen van nederzettingen. In zijn toespraak toont de Amerikaanse president ook respect voor de geschiedenis en het lijden van alle partijen in het conflict in het Midden Oosten. "Wederzijds respect tussen alle betrokken partijen is een belangrijke stap naar een duurzame en evenwichtige vrede voor zowel Palestijnen als Israëli's", aldus de minister.