20 jan 2012 10:01

Minister Reynders ontvangt Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu

Vice-eerste minister en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders had op woensdag 18 januari 2012 een ontmoeting met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoğlu, die op bezoek was in Brussel.

De ministers verheugden zich over de positieve banden tussen Turkije en België. De goede integratie van de Turkse gemeenschap in ons land is daarvan een voorbeeld. Ze bespraken ook een paar belangrijke bilaterale dossiers.

De ministers gaven te kennen de bilaterale relaties in 2012 via verschillende initiatieven te willen opvoeren. In oktober zal er een prinselijke economische missie naar Turkije reizen, die een rol zal spelen in het nauwer aanhalen van de economische en commerciële banden tussen beide landen. Minister Reynders is ook van plan naar Ankara te reizen voor politiek overleg. Ook de consulaire, politionele en gerechtelijke samenwerking zou een nieuwe impuls moeten krijgen dankzij de nieuwe trilaterale samenwerking tussen de ministeries van Buitenlandse Zaken, Justitie en Binnenlandse Zaken.

De ministers hadden vervolgens een gedachtewisseling over de economische toestand in Turkije en de eurozone en over de laatste ontwikkelingen in Syrië en Iran. Daarbij verheugde minister Reynders zich over de constructieve rol die Turkije in de regio speelt.