14 jul 2006 09:21

Minister van Buitenlandse Zaken bijzonder bezorgd over snel escalerende toestand in Midden-Oosten

Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht is bijzonder bezorgd over de snel escalerende toestand in het Midden-Oosten.

Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht is bijzonder bezorgd over de snel escalerende toestand in het Midden-Oosten.

BRUSSEL, 13 juli 2006 - Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht is bijzonder bezorgd over de snel escalerende toestand in het Midden-Oosten. "Ik veroordeel met klem de operatie van de Libanese Hezbollah beweging, waarbij Israëlische soldaten gedood en ontvoerd werden. Deze had duidelijk tot doel om een zeer gespannen situatie, na de recente gebeurtenissen in de Gaza-strook, verder op de spits te drijven en een regionale dimensie te geven. De gevangengenomen Israëlische soldaten moeten dadelijk vrijgelaten worden", aldus Minister De Gucht. "Israël heeft het recht zich te verdedigen. De reactie die momenteel aan de gang is, is echter buitensporig. Ik veroordeel de blokkade van Libanon door Israël en het massieve gebruik van geweld waarbij nu reeds talrijke onschuldige slachtoffers, waaronder ook vele kinderen, vielen" aldus de Minister. "Alle partijen, ook de buurlanden van Israël, moeten zich nu uiterst verantwoordelijk gedragen en elke verdere escalatie vermijden", aldus tot slot Minister De Gucht.