21 nov 2011 14:21

Minister Vanackere betreurt doden bij protest in Egypte

Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere heeft met grote bezorgdheid kennis genomen van het geweld n.a.v. protesten het voorbije weekend in Egypte, voornamelijk rond het Tahrir-plein in Cairo. Hij betreurt ten zeerste de talrijke doden en betuigt zijn medeleven aan de familieleden en vrienden van de overledenen.

Minister Vanackere sluit zich aan bij de reactie van Hoge Vertegenwoordiger van de EU Catherine Ashton die erop wijst dat de Egyptische autoriteiten de belangrijke taak hebben om hun bevolking te beschermen tegen geweld en te luisteren naar hun legitieme, democratische verzuchtingen. Het transitieproces is moeilijk maar het pad naar een democratische rechtstaat mag niet verlaten worden.

Minister Vanackere hoopt dat deze gewelddadige confrontaties in Cairo, maar ook elders in Egypte, het land er niet van weerhouden om aanstaande zondag voor het eerst in zijn geschiedenis vrije en transparante verkiezingen te organiseren. Het is cruciaal dat die verkiezingen gehouden worden zonder nieuw bloedvergieten. In deze cruciale periode voor Egypte is het verder essentieel dat alle Egyptenaren hun fundamentele rechten, zoals het recht op vrije meningsuiting te kunnen uitoefenen.