07 okt 2005 15:40

NOBELPRIJS VOOR DE VREDE VOOR HET IAEA EN ZIJN DIRECTEUR-GENERAAL

Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht verwelkomt de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA) en zijn Directeur-generaal Dr. Mohammed El Baradei.

Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht verwelkomt de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA) en zijn Directeur-generaal Dr. Mohammed El Baradei.

Brussel, 7/10/2005. Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht verwelkomt de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA) en zijn Directeur-generaal Dr. Mohammed El Baradei. De verspreiding van nucleaire kennis en technologie stelt ons meer dan ooit voor enorme uitdagingen. De toegang tot nucleaire know-how, het bestaan van illegale netwerken die de clandestiene opbouw van nucleaire installaties helpen bevoorraden en de gevaarlijke belangstelling van terroristische groepen om nucleaire capaciteiten te verwerven, vergen een bijzondere waakzaamheid van de internationale gemeenschap. België is steeds voorstander geweest van een efficiënte multilaterale aanpak terzake. Daarom is Minister De Gucht des te meer verheugd dat het IAEA vandaag deze internationale erkenning krijgt. Het IAEA is de aangewezen organisatie om ons de noodzakelijke objectieve garanties te bieden dat nucleaire programma's louter vreedzame objectieven nastreven. België, dat deel uitmaakt van de Raad, ondersteunt daarom de verificatietaak van het IAEA en vertrouwt er op dat deze grondige aanpak de gewenste resultaten oplevert. Minister De Gucht feliciteert ook Dr. El Baradei, die zopas een derde ambtstermijn heeft aangevat als Directeur-generaal van het IAEA. Dit is een erkenning van de grote diplomatieke kwaliteiten van Dr. El Baradei. Deze laatste is tevens steeds een voorvechter geweest van sluitende verificatiesystemen, die nucleaire proliferatie moeten vermijden. De toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede illustreert de waardering van de internationale gemeenschap voor de beginselvaste en objectieve wijze waarop het IAEA en zijn Directeur-generaal hun belangrijke opdracht vervullen en bijdragen tot internationale vrede en veiligheid.