20 aug 2024 13:48

PERSMEDEDELING VAN DE RISK MANAGEMENT GROUP – Beheerstrategie voor MPOX-Clade Ib

Er is momenteel in Centraal- en Zuidelijk Afrika een toename van de MPOX-uitbraak veroorzaakt door de nieuwe variant Ib. Sinds het begin van het jaar tot 9 augustus zijn er op het Afrikaanse continent 14.719 verdachte en 2.822 bevestigde gevallen van mpox (in totaal 17.541 gevallen) gemeld, waaronder 517 sterfgevallen. In Europa is er momenteel een eerste geval van MPOX clade Ib gedetecteerd in Zweden.

Gezien de toenemende verspreiding in Afrika en het potentiële risico voor Europa, wil de Risk Management Group (RMG), voorgezeten door de FOD Volksgezondheid en waarin alle volksgezondheidsautoriteiten van het land vertegenwoordigd zijn, de surveillance van het MPOX-virus versterken. De RMG volgt daarbij de aanbevelingen van de Risk Assessment Group (RAG).

De RAG heeft de risico's van MPOX voor verschillende bevolkingscategorieën beoordeeld. De tabel in bijlage vat hun conclusies samen, met de infectiekans, de potentiële impact in geval van infectie, en het algehele risico voor elke bevolkingscategorie. 

Concluderend is en blijft de kans op infectie voor de algemene bevolking in België zeer laag. Voor reizigers naar bepaalde Afrikaanse landen is het risico op infectie bij nauw fysiek contact met iemand van de getroffen gemeenschappen wel hoog.


Informatie over MPOX
MPOX is een virale infectie veroorzaakt door het mpoxvirus, dat huiduitslag en griepachtige symptomen veroorzaakt. De ziekte is meestal mild en geneest binnen enkele weken. Het risico op een ernstig verloop van de ziekte is hoger bij personen met een verzwakt immuunsysteem. De ziekte wordt voornamelijk overgedragen door nauw fysiek contact met een geïnfecteerd persoon, zoals bij seksueel of huid op huidcontact. Voor de nieuwe Clade Ib zijn er nog een aantal wetenschappelijke onzekerheden over het klinisch verloop en de besmettelijkheid.


De mensen met het hoogste risico op MPOX zijn mensen die frequent reizen naar getroffen gebieden en intieme relaties hebben met nieuwe/meerdere partners of die nauw contact hebben met een geïnfecteerd persoon (bijvoorbeeld samen het bed delen). Specifieke adviezen voor reizigers en met betrekking tot de betrokken landen zullen in de komende dagen per land worden geformuleerd en gepubliceerd op de website van de FOD Buitenlandse Zaken.


Wat te doen bij symptomen?
Als u symptomen heeft (huiduitslag en griepachtige symptomen) of denkt dat u in contact bent geweest met een geïnfecteerd persoon:
1.Isoleer uzelf onmiddellijk thuis
2.Neem telefonisch contact op met uw huisarts

Zorgpersoneel
Het zorgpersoneel speelt een cruciale rol bij de vroege opsporing en behandeling van MPOX-gevallen. In de komende dagen zullen zij een specifieke communicatie ontvangen met gedetailleerde, bijgewerkte richtlijnen om met deze nieuwe variant om te gaan. Het is echter belangrijk op te merken dat, met uitzondering van de vaccinatiestrategie, de in 2022 uitgegeven aanbevelingen voor isolatie van de patiënt en bescherming van personeel voorlopig van kracht blijven.

We moedigen alle zorgverleners aan om waakzaam te blijven en standaard voorzorgsmaatregelen te blijven toepassen bij de behandeling van verdachte of bevestigde MPOX-patiënten. Daarnaast willen we benadrukken dat er een meldingsplicht geldt voor alle gevallen van MPOX. Zorgverleners zijn verplicht om verdachte of bevestigde gevallen te melden aan de regionale gezondheidsautoriteiten.


Vaccinatie
Gezien de beperkte impact van de ziekte en het lage risico voor de algemene bevolking, is algemene vaccinatie niet aan de orde. Het is belangrijk op te merken dat Clade Ib een nieuwe variant is en dat de wetenschappelijke kennis hierover voortdurend evolueert. Er zijn geen aanwijzingen die doen vermoeden dat het huidig vaccin niet zou werken tegen de nieuwe variant. De NITAG-groep binnen de Hoge Gezondheidsraad buigt zich over de mogelijkheid van gerichte vaccinatie van specifieke risicogroepen rekening houdende met de wetenschappelijke inzichten en de voor- en nadelen. In geval van een lokale uitbraak in België is secundaire vaccinatie mogelijk dankzij een strategische vaccinvoorraad (onmiddellijke vaccinatie na een hoog risico contact)


Voor de laatste updates en aanbevelingen over MPOX, bezoek regelmatig de pagina MPOX | FOD Volksgezondheid (https://www.health.belgium.be/nl/mpox).

Door goed geïnformeerd te blijven, kunnen we samen het risico op verspreiding van MPOX verminderen en de volksgezondheid beschermen.