28 mrt 2016 18:07

Nog steeds 96 slachtoffers van aanslagen in ziekenhuis

BRUSSEL, 28/03/2016.- Op maandagnamiddag 28 maart 2016 verblijven nog 96 gewonde slachtoffers in de ziekenhuizen, waaronder 55 op intensieve zorgen, na de aanslagen op Brussels Airport in Zaventem en het metrostation Maalbeek in Brussel op 22 maart.

 

Vier andere patiënten zijn inmiddels overleden in het ziekenhuis. Hun families werden ingelicht en krijgen psychologische ondersteuning.

Maggie De Block, minister van Volksgezondheid: "Alle respect en onze steun gaan naar de overledenen en hun families. Zij krijgen de best mogelijke ondersteuning. Ook de gewonden en hun familieleden worden omringd met medische en psychologische zorgen zodat zij in alle rust kunnen werken aan het genezingsproces. Onze medische teams doen al het mogelijke en ook zij verdienen onze steun. "

 

Van de 96 gehospitaliseerden verblijven er nog 30 met brandwonden in gespecialiseerde Belgische brandwondencentra. Daarnaast worden nog 2 brandwondenpatiënten opgevangen in Franse centra en een derde wordt gerepatrieerd naar de Verenigde Staten.

 

In België vangen momenteel nog 29 verschillende ziekenhuissites slachtoffers van de aanslagen op. Het totaal aantal gewonden ligt momenteel rond 340 maar dat cijfer is nog niet definitief. 

 

De rol van Volksgezondheid bij rampen is in de eerste plaats ervoor zorgen dat slachtoffers zo snel mogelijk de juiste zorgen in het juiste ziekenhuis krijgen. Daarna gebeurt de identificatie wat ook een tijdje duurt als we te maken hebben met zeer zwaar gewonden en comapatiënten. Zodra men zeker is van de identiteit worden de families ingelicht en krijgen zij psychologische ondersteuning. Eens patiënten en families alle nodige zorgen krijgen en ingelicht zijn, worden namenlijsten geverifieerd met de gerechtelijke autoriteiten om dubbeltellingen of andere fouten te vermijden.

 

Steun

 

Dergelijke vreselijke gebeurtenissen veroorzaken regelmatig verwerkingsproblemen. Voor veel mensen komt nu en later de psychologische schok over wat ze meegemaakt en gezien hebben. Onze experten staan klaar om hen te helpen deze vreselijke ervaringen te verwerken. 

 

Vlaamse slachtoffers kunnen voor psychologische steun terecht bij de de dienst slachtofferhulp van de Centra voor Algemeen Welzijn  op het nummer 078 150 300 of via www.caw.be en bij Tele-Onthaal (106). 

 

In het Brussels Gewest en in Wallonië mogen slachtoffers contact opnemen met Télé-Accueil (107) en bij de dienst slachtofferhulp van de politie Brussel die hen zal begeleiden naar de meest aangewezen dienst slachtofferhulp van de lokale politie.   

 

Contact: Jan Eyckmans: 0495 25 47 24