21 okt 2011 16:38

Olivier Chastel overloopt de humanitaire situatie in Ivoorkust

Minister Olivier Chastel ontving vanochtend de Ivoriaanse Minister van Werkgelegenheid, Sociale zaken en Solidariteit, Gilbert Koné Kafana, en de VN-coördinator in Ivoorkust.

Minister Olivier Chastel ontving vanochtend de Ivoriaanse Minister van Werkgelegenheid, Sociale zaken en Solidariteit, Gilbert Koné Kafana, en de VN-coördinator in Ivoorkust.

Olivier Chastel overloopt de humanitaire situatie in Ivoorkust Brussel, 21 oktober 2011 Minister Olivier Chastel ontving vanochtend de Ivoriaanse Minister van Werkgelegenheid, Sociale zaken en Solidariteit, Gilbert Koné Kafana, en de VN-coördinator in Ivoorkust. Deze delegatie wil de Europese landen sensibiliseren voor de humanitaire noden waarvoor nog geen financiering werd gevonden. De situatie in Ivoorkust blijft immers onstabiel, onder meer door de voedselonzekerheid, een stijging van de voedselprijzen en het grote aantal vluchtelingen. Olivier Chastel herinnerde eraan dat België de humanitaire situatie van nabij opvolgt. « In het kader van de crisis na de verkiezingen, maakte België 1.750.000 € vrij, waarvan 1.000.000 € via het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen, bestemd voor de bescherming van Ivoriaanse vluchtelingen in Liberia, en 750.000 € via UNICEF, bestemd voor de bescherming van kwetsbare kinderen in Ivoorkust. België financiert ook voor 1.500.000 € een UNICEF-project dat een einde wil maken aan de ergste vormen van kinderarbeid op de cacaoplantages ». Olivier Chastel wees ook op de absolute en dringende nood aan een groot ODR-proces (ontwapening, demobilisering en reïntegratie). Zonder dit proces blijven de vooruitzichten op herstel in Ivoorkust op de helling staan. Hij benadrukte dat België het verloop van de wetgevende verkiezingen van 11 december op de voet zal volgen, aangezien deze verkiezingen een belangrijke stap zijn in het kader van de terugkeer van de rust en de gewenste verzoening.