09 nov 2021 15:41

Onderhoud met OESO-Secretaris-Generaal Mathias Cormann

Eerste Minister Alexander De Croo heeft vandaag dhr. Mathias Cormann ontvangen, de nieuwe Secretaris-Generaal van de OESO. Ze bespraken onder meer het economisch herstel na COVID-19.

De Eerste Minister heette Secretaris-Generaal Cormann welkom in zijn geboorteland. Cormann werd geboren in Eupen en emigreerde op 26-jarige leeftijd naar Australië waar hij onder meer minister van Financiën was.

Alexander De Croo: “Het is een plezier om de nieuwe OESO-secretaris-generaal te verwelkomen in zijn geboorteland. De OESO verdedigt de voordelen van open economieën. Het creëeren van een gelijk economisch speelveld, eerlijke en betere internationale belastingregels, klimaatverandering: allemaal belangrijke uitdagingen die geen enkel land alleen te baas kan, maar die we samen met andere landen op multilaterale fora zoals de OESO moeten aanpakken.”

De Eerste Minister en de Secretaris-Generaal bespraken een aantal belangrijke hervormingen waarin de OESO een vooraanstaande rol speelt, zoals de hervorming van de internationale belastingregels dat een internationale minimumbelasting beoogt. De OESO brengt beleidsmakers van gelijkgestemde landen bijeen en biedt een forum voor discussie en uitwisseling van good practices.

België hecht als kleine, open economie groot belang aan de beleidsadviezen van de OESO. De OESO behandelt onder meer belangrijke economische hervormingen op het vlak van productiviteitsgroei, open markten en de digitale economie. De organisatie speelt ook een belangrijke rol in het creëren van een gelijk speelveld voor bedrijven en werkt tevens rond de transitie naar een duurzamere economie.