23 mrt 2022 11:26

Organisatie van een bijzondere NAVO-top in Brussel op 24 maart 2022

Op donderdag 24 maart 2022 komen de staatshoofden en regeringsleiders van de landen van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) samen in het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. Deze top, die wordt voorgezeten door secretaris-generaal Jens Stoltenberg, werd bijeengeroepen in het kader van de huidige crisis in Oekraïne.

Tijdens de bijzondere top op 24 maart zullen voornamelijk de gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor de NAVO-landen worden besproken. Naast de top zullen ook bilaterale vergaderingen tussen de landen en de organisaties plaatsvinden. Bovendien zal de Amerikaanse president Joe Biden, die in Brussel zal zijn voor deze bijzondere top, ook de top van de Europese Unie op 24 en 25 maart in Brussel bijwonen.

België is een van de landen die in 1949 de NAVO hebben opgericht. Sinds december 1966 is de zetel van de organisatie in Brussel gevestigd. Brussel en België beschikken over erkende ervaring en knowhow op het gebied van de organisatie van Europese en internationale toppen. De voorbereiding van deze top vereiste een grote mobilisatie van de federale overheid en de betrokkenheid van talrijke actoren en partners, waaronder de FOD Buitenlandse Zaken, de FOD Kanselarij van de Eerste Minister, het Ministerie van Defensie en de FOD Binnenlandse Zaken voor alle aspecten die verband houden met veiligheid en preventie, protocol, mobiliteit en communicatie. De top wordt dus in de best mogelijke omstandigheden georganiseerd, in perfecte samenwerking tussen de federale en de gewestelijke instellingen.

De organisatie van deze top in Brussel zal ook aanzienlijke gevolgen hebben voor de mobiliteit in de omgeving van het NAVO-hoofdkwartier en in de Europese wijk, waar op 24 maart veiligheidsperimeters zullen worden ingesteld. Meer informatie vindt u op de website van de politiezone Brussel-Hoofdstad Elsene. Op de dag zelf zal realtime-informatie worden gepost op hun Twitter-account (Polbru). Om de veiligheid van de bevolking en de bezoekers te garanderen, gaan de bevoegde diensten geïntegreerd en globaal te werk. Samen volgen ze de situatie permanent op.