24 mrt 2006 09:08

OVSE-Voorzitter Karel De Gucht is bezorgd over de arrestaties in Wit-Rusland

OVSE-Voorzitter Karel De Gucht, de Belgische Minister van Buitenlandse Zaken, heeft zich bijzonder bezorgd getoond over de voortdurende arrestaties, opsluitingen en het willekeurig karakter van de rechtszaken tegen politieke en burgerlijke activisten na de presidentsverkiezing op 19 maart in Wit-Rusland.

OVSE-Voorzitter Karel De Gucht, de Belgische Minister van Buitenlandse Zaken, heeft zich bijzonder bezorgd getoond over de voortdurende arrestaties, opsluitingen en het willekeurig karakter van de rechtszaken tegen politieke en burgerlijke activisten na de presidentsverkiezing op 19 maart in Wit-Rusland.

OVSE-Voorzitter Karel De Gucht is bezorgd over de voortdurende reeks arrestaties na de verkiezingen in Wit-Rusland BRUSSEL, 23 maart 2006. OVSE-Voorzitter Karel De Gucht, de Belgische Minister van Buitenlandse Zaken, heeft zich bijzonder bezorgd getoond over de voortdurende arrestaties, opsluitingen en het willekeurig karakter van de rechtszaken tegen politieke en burgerlijke activisten na de presidentsverkiezing op 19 maart in Wit-Rusland. "De Wit-Russische autoriteiten moeten onmiddellijk een einde maken aan de vervolging van hun opposanten. Wij hebben informatie gekregen over 200 aanhoudingen tijdens de eerste drie dagen na de verkiezingen. Deze hadden vooral te maken met de vreedzame demonstratie die in Minsk gaande is. Het is onaanvaardbaar dat mensen worden vastgehouden omdat ze proberen hun recht op vrijheid van vereniging te laten gelden en hun mening op een vreedzame manier willen uiten," aldus Minister De Gucht. "Daarom dring ik er bij de Wit-Russische autoriteiten op aan om alle personen vrij te laten die in verband met deze activiteiten worden vastgehouden. En ik maan de autoriteiten ook aan om zich te beheersen en zich van repressieve acties te onthouden," zo verklaarde hij. De OVSE-Voorzitter beklemtoonde dat hij de postelectorale ontwikkelingen op de voet zal blijven volgen in samenwerking met het Office for Democratic Institutions and Human Rights (ODIHR) van de OVSE en andere relevante OVSE-instellingen. Het ODIHR zal zich specifiek richten op alle mogelijke beperkingen of schendingen van de mensenrechten in verband met de postelectorale gebeurtenissen. Over meer dan 200 sympathisanten van de democratische oppositie is geweten dat ze worden vastgehouden in gevangenissen en detentiecentra, of dat ze door een rechtbank zijn veroordeeld. De OVSE-Voorzitter en het ODIHR hebben de bevestiging gekregen dat er ook nog 20 personen worden vastgehouden in de steden Brest, Grodno en Vitebsk. Een groot aantal van de vastgehouden mensen werden door de politie opgepakt toen ze het Oktober Plein in het centrum van Minsk verlieten, waar de oppositie sinds zondagavond een voortdurende demonstratie had gehouden. In sommige gevallen werden de gearresteerden tijdens hun arrestatie geslagen. De autoriteiten hebben geen enkele informatie vrijgegeven over welke personen er worden vastgehouden, voordat ze voor de rechter moeten verschijnen. Een sterke politieaanwezigheid op straat heeft nefaste gevolgen voor de voetgangers van wie de tassen doorzocht worden naar mondvoorraad voor de demonstranten.