28 apr 2006 16:06

OVSE-Voorzitter looft autoriteiten in Skopje voor hun inzet voor hervormingen

Tijdens zijn tweedaagse bezoek aan Skopje heeft OVSE-Voorzitter Karel De Gucht, de Belgische Minister van Buitenlandse Zaken, het land gefeliciteerd met de vooruitgang die het geboekt heeft inzake zijn Euro-Atlantische integratie. Hij moedigde de autoriteiten in Skopje ook aan om deze weg van hervormingen te blijven volgen.

Tijdens zijn tweedaagse bezoek aan Skopje heeft OVSE-Voorzitter Karel De Gucht, de Belgische Minister van Buitenlandse Zaken, het land gefeliciteerd met de vooruitgang die het geboekt heeft inzake zijn Euro-Atlantische integratie. Hij moedigde de autoriteiten in Skopje ook aan om deze weg van hervormingen te blijven volgen.

OVSE-Voorzitter looft autoriteiten in Skopje voor hun inzet voor hervormingen en moedigt hen aan om de ingeslagen weg voort te zetten SKOPJE, 27 april 2006 – Tijdens zijn tweedaagse bezoek aan Skopje heeft OVSE-Voorzitter Karel De Gucht, de Belgische Minister van Buitenlandse Zaken, het land gefeliciteerd met de vooruitgang die het geboekt heeft inzake zijn Euro-Atlantische integratie. Hij moedigde de autoriteiten in Skopje ook aan om deze weg van hervormingen te blijven volgen. Minister De Gucht verwelkomde het nadrukkelijke voornemen van de regering en de vertegenwoordigers van de oppositie om voor vrije en eerlijke verkiezingen te zorgen. "Een heel belangrijke stap voor dit land was het aannemen van de nieuwe verkiezingscode die de wetgeving betreffende verkiezingen consolideert en die moet dienen als grondslag voor vrije en eerlijke verkiezingen, indien ze op de juiste manier wordt toegepast," zo zei hij. "De OVSE zal het land in dit opzicht blijven bijstaan." De OVSE-Voorzitter reageerde tevens positief op de mededeling dat het land het OVSE-Bureau voor Democratische Instellingen en Mensenrechten (ODIHR) zou uitnodigen voor een waarnemingsmissie tijdens de komende verkiezingen. De Voorzitter loofde ook de inspanningen van de Regering om de onafhankelijkheid, de capaciteiten van het gerechtelijke apparaat en de werking van het recht te versterken. "De OVSE zet zich mee in om verdere hervormingen in dit domein te steunen," zo verklaarde hij. Hij drong er tevens bij de autoriteiten op aan om een wet over politiehervormingen aan te nemen die de inspanningen nog zou opdrijven voor de opbouw van een transparant, professioneel en multi-etnisch politiekorps. De Minister moedigde het land aan om meer te doen voor de strijd tegen de georganiseerde misdaad en de corruptie. Daarnaast toonde de Minister zich positief over het decentralisatieproces en hij moedigde de autoriteiten aan om verdere vooruitgang in deze hervormingen te boeken. "Alles bij elkaar genomen, werkt het decentralisatieproces goed," verklaarde hij en eraan toevoegend dat de OVSE dit proces actief zou blijven steunen. De OVSE-Voorzitter wees er ook op dat de OVSE-missie en haar plaatselijke kantoren de komende jaren nog een constructieve rol te spelen hebben in het land, in het bijzonder in het domein van de opvolging van het rechtsysteem. Tijdens zijn bezoek aan Skopje heeft de OVSE-Voorzitter gesproken met President Branko Crvenkovski, Eerste Minister Vlado Buckovski, Vice-Eerste Ministers Radmila Sekerinska en Musa Xhaferi en Minister van Buitenlandse Zaken Ilinka Mitreva, evenals parlementsleden en vooraanstaande oppositieleiders.