19 jun 2012 16:59

Persuitnodiging: ‘Potage-Toit’, een ecologische groentetuin in hartje Brussel

Brussels Hoofdstedelijk Gewest geeft duurzame stadslandbouw duwtje in de rug
U wordt vriendelijk uitgenodigd op de officiële voorstelling van het project ‘Potage-Toit’ op dinsdag 26 juni om 12 uur in de Koninklijke Bibliotheek van België.
Sinds februari van dit jaar onderhoudt de vzw Le Début des Haricots een groentetuin op het dakterras van de Koninklijke Bibliotheek in hartje Brussel. Bedoeling van het project ‘Potage-Toit’ is om vlakke ruimtes in de stad te herwaarderen en mensen aan te zetten er op een ecologische manier aan landbouw te doen. Het project kwam tot stand met de financiële steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Brussels Instituut voor Milieubeheer (BIM) en met de medewerking van de Koninklijke Bibliotheek van België.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zet al jaren in op duurzame voeding en stedelijke landbouw. Evelyne Huytebroeck, Brussels minister van Leefmilieu, Energie en Stadsvernieuwing werkte een reeks acties uit om de aanleg van groentetuinen in private en openbare ruimtes in Brussel aan te moedigen.

Eén daarvan is het project ‘Potage-Toit’, waarvoor de vzw Le Début des Haricots een subsidie ontving. ‘In onze zoektocht naar een geschikte ruimte voor de aanleg van de groentetuin kwamen we uit bij het 350 m2 grote dakterras van de Koninklijke Bibliotheek van België. Zij waren meteen enthousiast over het project en zo gingen we in februari van start met de aanleg van de moestuin’, legt projectverantwoordelijke Filippo Dattola van Le Début des Haricots uit.

Duurzame groentetuin
De aanlegfase ging van start met het plaatsen van een serre op het terras van de Bibliotheek, bedoeld om de zaden te doen kiemen vooraleer ze worden verpoot. De serre is volledig opgebouwd uit gerecupereerd materiaal. ‘Tegelijk hebben we gezorgd voor speciale kweekzakken uit geotextiel: die laten ons toe om een vrij grote oogst op een minimale oppervlakte te realiseren’, legt Filippo Dattola uit. Bij de aanleg van de tuin werd uiteraard rekening gehouden met ecologische aspecten. Zo zorgde de vzw onder andere voor een waterton voor de opvang van regenwater, een irrigatiesysteem dat wordt aangestuurd door een zonnepaneel en een ecologisch compostvat met wormen. Hierbij kreeg de vzw de hulp van tientallen vrijwilligers.

‘Potage-Toit’ is vrij toegankelijk voor het publiek tijdens de openingsuren van de cafetaria van de Bibliotheek. Drie keer per week komt de projectverantwoordelijke van Le Début des Haricots langs om de moestuin te onderhouden en de vragen van geïnteresseerde bezoekers te beantwoorden.

Talrijke voordelen
De voordelen van deze vorm van stedelijke landbouw zijn talrijk: het gaat om seizoensgebonden groenten die op een milieuvriendelijke manier worden gekweekt, zonder gebruik van pesticiden. Door de lokale productie en consumptie is er minder transport en verpakkingsmateriaal nodig en komen er dus ook minder broeikasgassen vrij. Bovendien worden de Brusselse stadsbewoners bij het project betrokken en aangemoedigd om een eigen groentetuin aan te leggen, onder andere op ongebruikte oppervlaktes zoals terrassen of daken. De voorbije maanden organiseerde de vzw al verschillende workshops om het grote publiek te laten kennismaken met het project.

Oogst
Een deel van de oogst is bestemd voor de cafetaria van de Koninklijke Bibliotheek, die twee keer per maand een menu zal bereiden met de groenten afkomstig uit de groentetuin. De overige groenten zullen tijdens minimarktjes aan de medewerkers en bezoekers van de Bibliotheek worden verkocht. Ook enkele biologische restaurants in de buurt lieten hun interesse al blijken. Op het menu voor de komende weken en maanden: sla, tomaten, uien, courgettes, wortelen…, maar ook aromatische planten en enkele vruchten.

‘Potage-Toit’ is een pilootproject dat loopt over één jaar. Nadien zal het project worden beoordeeld en, in het geval van een positieve evaluatie, worden voortgezet.

Praktische informatie voor journalisten
Wij nodigen u graag uit op de voorstelling van het project ‘Potage-Toit’ in aanwezigheid van minister Evelyne Huytebroeck. Deze voorstelling heeft plaats op dinsdag 26 juni om 12 uur in de Koninklijke Bibliotheek van België. Uiteraard is er de gelegenheid om de groentetuin te bezoeken. Na de voorstelling wordt u een receptie aangeboden met biologische producten afkomstig uit de groentetuin.
Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen bij de persverantwoordelijke van de Koninklijke Bibliotheek.

Koninklijke Bibliotheek van België
Kunstberg - 1000 Brussel
+32-(0)2-519.53.11
www.kbr.be

Persverantwoordelijke
Sara Lammens
+32-(0)2-519.53.98 - sara.lammens@kbr.be