22 jun 2022 18:10

Premier De Croo spreekt met Oekraïense President Zelensky

Premier De Croo heeft deze namiddag een telefonisch onderhoud gehad met de Oekraiense President Zelensky. Ze bespraken onder meer het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne dat morgen besproken wordt op de Europese Raad. Premier De Croo bevestigde aan President Zelensky dat België de status van kandidaat-lidstaat voor Oekraïne morgen tijdens de Europese Raad zal steunen. 

Het advies van de Europese Commissie schetst een goed beeld van de voorwaarden die door Oekraïne moeten worden ingevuld vooraleer het land effectief lid kan worden van de Europese Unie. Het gaat onder meer om belangrijke stappen vooruit met betrekking tot de rechtsstaat, de strijd tegen corruptie, de interne markt en de bescherming van minderheden.

Alexander De Croo: “Morgen geven we als Europese lidstaten een belangrijk symbool signaal: Oekraïne behoort tot de Europese familie. De Oekraïners vechten vandaag voor onze Europese waarden van vrijheid en democratie. Met het toekennen van de status van kandidaat-lidstaat begint het werk voor Oekraïne nog maar pas, een werk van vele jaren. Dit zal heel wat inspanningen vragen, bijvoorbeeld om corruptie aan te pakken en een goed functionerende rechtsstaat uit te bouwen. Maar ik ben ervan overtuigd dat precies de wederopbouw van Oekraïne een grote kans biedt om belangrijke stappen vooruit te zetten.”

Premier De Croo en President Zelensky bespraken ook de wederopbouw van Oekraïne. Vandaag weerbaarheid tonen tegenover Rusland betekent ook nu reeds beginnen met de reconstructie.

President Zelensky bedankte België voor de steun.