20 mrt 2006 10:08

Presidentsverkiezingen in Wit-Rusland

OVSE-Voorzitter Karel De Gucht, de Belgische Minister van Buitenlandse Zaken, maakt zich meer en meer zorgen over de situatie in de aanloop van de Presidentsverkiezingen, nu zondag in Wit-Rusland.

OVSE-Voorzitter Karel De Gucht, de Belgische Minister van Buitenlandse Zaken, maakt zich meer en meer zorgen over de situatie in de aanloop van de Presidentsverkiezingen, nu zondag in Wit-Rusland.

OVSE-Voorzitter Karel De Gucht betreurt de sfeer van toenemende intimidatie in de aanloop naar de verkiezingen in Wit-Rusland BRUSSEL, 17 maart 2006 – OVSE-Voorzitter Karel De Gucht, de Belgische Minister van Buitenlandse Zaken, maakt zich meer en meer zorgen over de situatie in de aanloop van de Presidentsverkiezingen, nu zondag in Wit-Rusland. Hij veroordeelt de pesterijen en de arrestaties van de oppositiekandidaten en hun medestanders, evenals andere vormen van intimidatie door de Wit-Russische overheid. "Ik ben in het bijzonder geschokt over de bedreigingen die gisteren zijn geuit door het hoofd van het agentschap van de staatsveiligheid in Wit-Rusland, namelijk dat vredelievende demonstranten kunnen beschuldigd worden van terrorisme, een aanklacht waarop een gevangenisstraf van 8 jaar en zelfs de doodstraf staat," zo verklaarde de Voorzitter. "Is dit de manier om democratische verkiezingen te organiseren?" De OVSE-Voorzitter drong er bij de Wit-Russische autoriteiten op aan om de intimidaties onmiddellijk te stoppen en af te zien van eender welke repressieve reactie. "De burgers moeten de mogelijkheid krijgen om volledig vrij hun keuze te maken tijdens de stembusgang van nu zondag, en dat in een sfeer die volledig vrij is van angst en intimidatie," voegde hij hier nog aan toe. Minister De Gucht is ook zeer verontrust over de problemen die officiële verkiezingswaarnemers ondervinden wanneer ze het land willen binnenkomen. Aan een aantal van hen, is aan de grens zelfs de toegang geweigerd, namelijk Georgische Parlementariërs evenals Duitse en Poolse verkiezingswaarnemers. De OVSE-Voorzitter beklemtoonde dat de Wit-Russische regering, net zoals de regeringen van de andere OVSE deelstaten, gebonden is door de OVSE-overeenkomsten betreffende vrije verkiezingen. "Ze mag niet beslissen om specifieke OVSE-waarnemers uit te sluiten," zo stelde hij.