05 jul 2016 15:30

Programma van de evenementen van de Nationale Feestdag 2016

Naar aanleiding van de Nationale Feestdag op 21 juli organiseren de FOD Kanselarij van de Eerste Minister, het ministerie van Defensie, de FOD Binnenlandse Zaken en de federale en lokale politie, in nauwe samenwerking met de Vereniging ter Bevordering en Promotie van Brussel, in Brussel een heleboel activiteiten voor het grote publiek. De Nationale Feestdag moet een groots volksevenement worden en aan onze medeburgers de mogelijkheid bieden feest te vieren in het hart van onze hoofdstad.

Hieronder vindt u een overzicht van de activiteiten die door de federale overheid worden georganiseerd of medegeorganiseerd:

 

  • Woensdag 20 juli 2016

Vanaf 19 uur - Bal national - Vossenplein

Ook dit jaar palmt het Bal national het Vossenplein in. De 14e editie van dit volksevenement in de Marollen start om 19 uur. Het grootste volksbal van België begint met een dansinitiatie, gevolgd door een reeks gratis concerten. Op de affiche vindt men dit jaar onder andere Les Vedettes, Daddy K en Kate Ryan.

→ Meer informatie op de website van Bal national: www.balnational.be

 

20 uur - Concert preludium tot de Nationale Feestdag - BOZAR

Dit gratis concert wordt georganiseerd door de Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth en wordt gesteund door de FOD Kanselarij van de Eerste Minister en de Nationale Loterij. Het concert vindt plaats in het Paleis voor Schone Kunsten (BOZAR) en wordt bijgewoond door de Koning en de Koningin. Het Nationaal Orkest van België, onder leiding van Alexandre Bloch, zal er optreden samen met de 2e laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang 2011, de Belgische tenor  Thomas Blondelle.

→ Meer informatie op de website van BOZAR: http://www.bozar.be/nl/activities/113873-concert-preludium-tot-de-nationale-feestdag-2016

 

  • Donderdag 21 juli 2016

10 uur - Te Deum – Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal

Het Te Deum van 21 juli wordt gevierd in aanwezigheid van de Koning en de Koningin en de hoge gezagsdragers in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal om 10 uur, onder het voorzitterschap van aartsbisschop van Mechelen-Brussel en primaat van België Jozef De Kesel.

 

Vanaf 10 uur – Feest in de Warande – Warandepark/Regentschapsstraat en omgeving
Van 10 tot 23 uur is het feest geblazen tussen het Justitiepaleis en het Paleis der Natie (federaal parlement) en meer bepaald in de Regentschapsstraat, op de Zavel, op het Koningsplein en in het Warandepark van Brussel.  Op het programma staan een heleboel gratis, ludieke en folkloristische animaties. Musea en kerken zijn in die zone open voor het publiek. In het Warandepark zal de hele dag muziek weerklinken.

Ook het ministerie van Defensie, de federale en lokale politie, de Europese instellingen en verschillende federale overheidsdiensten zijn van de partij.  

 

De Federal Truck, de informatietruck van de federale overheid, zal in het bovenste gedeelte van de Regentschapsstraat geparkeerd staan en zal de hele dag bezoekers verwelkomen. In de naburige  Wikifin.be-stand van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) zullen de burgers een andere blik kunnen werpen op geldkwesties. Tot slot is er ook nog de BEL-Europa-stand van de federale overheid en de vertegenwoordigingen in België van de Europese Commissie en het Europees Parlement, die op het Koningsplein tal van animaties zal aanbieden.

 

→ Meer informatie op de pagina’s van de Vereniging ter Bevordering en Promotie van Brussel:  www.facebook.com/belgium2107  of www.sibp.be

 

16 uur – Militair en burgerlijk defilé
Het traditionele militaire en burgerlijke defilé vindt vanaf 16 uur plaats op het Paleizenplein. Dit jaar is het thema veiligheid.

 

→ Meer informatie op de website van Defensie: http://www.mil.be/nl/nationale-feestdag

 

23 uur - Vuurwerk – Paleizenplein

Om deze feestdag af te sluiten organiseren de FOD Kanselarij van de Eerste Minister en de Vereniging ter Bevordering en Promotie van Brussel een groots muzikaal vuurwerk, dat afgevuurd wordt vanuit de tuinen en vanop het dak van het Paleis der Academiën. Het publiek kan het vuurwerk gratis bewonderen vanop het Paleizenplein.

 

→ Meer informatie op de pagina’s van de Vereniging ter Bevordering en Promotie van Brussel: www.facebook.com/belgium2107  of www.sibp.be