30 mrt 2004 02:00

Reactie op film White King, Red Rubber, Black Death

Brussel, 29 maart 2004,

De Vice-Premier en Minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel zegt "onthutst" te zijn na fragmenten gezien te hebben van de film "White King, Red Rubber, Black Death" van de Britse documentairemaker Peter Bate. Deze film over de situatie in Congo ten tijde van Koning Leopold II zal binnenkort uitgezonden worden door de VRT en de RTBF.

Brussel, 29 maart 2004, De Vice-Premier en Minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel zegt "onthutst" te zijn na fragmenten gezien te hebben van de film "White King, Red Rubber, Black Death" van de Britse documentairemaker Peter Bate. Deze film over de situatie in Congo ten tijde van Koning Leopold II zal binnenkort uitgezonden worden door de VRT en de RTBF.

Brussel, 29 maart 2004, De Vice-Premier en Minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel zegt "onthutst" te zijn na fragmenten gezien te hebben van de film "White King, Red Rubber, Black Death" van de Britse documentairemaker Peter Bate. Deze film over de situatie in Congo ten tijde van Koning Leopold II zal binnenkort uitgezonden worden door de VRT en de RTBF. Volgens Michel "gaat het om een partijdig werk dat een volledig ongenuanceerd beeld geeft van Leopold II en zijn tijdperk. Deze film toont deze periode zonder rekening te houden met de historische, intellectuele en culturele context. Hieruit volgt een eenzijdige uitval die abstractie maakt van een geheel van positieve bijdragen die onze Congolese partners niet nalaten te erkennen". "Ik zou er normaal gezien de voorkeur aan geven om historici het debat te laten voeren over deze gebeurtenissen die meer dan een eeuw oud zijn, maar er is tevens iets storend aan de manier waarop deze film een "negationistisch" beeld ophangt van ons land. Dit terwijl België van alle oud-koloniale mogendheden diegene is die op een meest transparante wijze licht probeert te werpen, en dit zonder taboe's, op zijn Afrikaans verleden. Ik denk daarbij aan de Lumumba-Commissie, aan de anti-racisme Top te Durban, aan de verontschuldigingen van Premier Verhofstadt te Kigali, aan de studies van het museum van Tervuren, aan de "Staten-Generaal over het coloniale verleden van België" die ik momenteel voorbereid". De FOD Buitenlandse Zaken contesteert volkomen dat de makers van deze film belemmerd werden in hun toegang tot zijn archieven.